IGOR CORMAN: REFERENDUMURILE DIN GĂGĂUZIA ALIMENTATE DE FORŢE POLITICE DE LA CHIŞINĂU

Referendumurile din UTA Găgăuzia sînt un subiect folosit de forţe politice de la Chişinău în context electoral şi nu vor avea o finalitate. Instituţiile de drept vor da o apreciere în acest sens. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Igor Corman a menţiona că problemele din autonomia găgăuză sînt încă de pe vremea conflictului de la începutul anilor 1990 care parţial a fost aplanat, dar între timp s-au acumulat şi alte problemele. „Mi s-a creat impresia că totuşi în trecut, s-a făcut prea puţin la capitolul dialog cu cei din Găgăuzia. Aceste probleme le avem şi în raioane, le-am avut şi în alianţa de guvernămînt. Am mers în Găgăuzia cu un mesaj de deschidere, să schimbăm abordarea, şi am luat decizia de creare a unei comisii pe platforma parlamentară în care să se discute problemele ce ţin de corelarea Statutului autonomiei şi cu legislaţia Republicii Moldova în ansamblu”, a spus preşedintele Parlamentului.

Igor Corman a subliniat că se discută mult despre problemele autonomiei şi se manipulează mult, dar la modul practic nimeni nu s-a ocupat de această chestiune. În contextul perioadei electorale, aceste situaţii sînt un bun prilej de speculaţii. Igor Corman a spus că în cadrul întrevederii de miercuri, 22 ianuarie, cu autorităţile Găgăuziei s-a decis deschiderea pe teritoriul republicii a 4 birouri ale Parlamentului, unul dintre acestea va fi deschis la Comrat.

„Noi nu am mers să dăm o expertiză legală. Pentru asta sînt organe de drept, am pus însă accentul pe sensul acestor referendumuri, care se referă la statalitatea Moldovei. După mine este un subiect artificial. Nu sîntem la punctul de aderare la Uniunea Europeană, nu sîntem nici candidaţi, însă cînd vom ajunge la această etapă vom organiza un referendum la nivelul întregii ţări ca să aflăm opţiunea cetăţenilor”, a subliniat vice-preşedintele PDM.

În acelaşi context, Igor Corman a adăugat că declaraţiile făcute de către preşedintele României Traian Băsescu au turnat şi mai multă benzină în conflictul din Găgăuzia, iar ca rezultat s-a ajuns la a se confunda intenţia de integrare europeană a Moldovei cu cea de unire cu România.