IGOR CORMAN, PREŞEDINTE AL PARLAMENTULUI

Deputatul PD Igor Corman a fost ales, pe 30 mai, în funcţia de Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu votul a 58 de deputaţi.

Pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului a mai candidat deputatul Sergiu Stati, care a fost înaintat de fracţiunea PCRM. Acesta a acumulat 31 de voturi. La procedura de vot au participat 89 de deputaţi. Speakerul a fost ales prin vot secret. Deputaţii au pliat diferit buletinele de vot la introducerea în urnă. Deputaţii comunişti au declarat că în procesul votării a fost încălcat secretul votului.

Igor Corman s-a născut la 17 decembrie 1969 în satul Ciulucani, raionul Teleneşti. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, România. În anii 1992-1994, a făcut studii de doctorat la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, iar ulterior, studii de post-doctorat la Universitatea „Ludwig Maximilian” din München, Germania. Din anul 1995, Corman a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. În perioada 2004-2009, a fost Ambasador al Republicii Moldova în Germania. Din 29 iulie 2009, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi exercită funcţia de preşedinte al Comisiei politică externă şi integrare europeană.

Moldpres