IGOR CORMAN A AVUT O ÎNTREVEDERE CU ULVI AKHUNDLU, ŞEFUL OFICIULUI CONSILIULUI EUROPEI LA CHIŞINĂU

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut, pe 24 iunie, o întrevedere cu Ulvi Akhundlu, Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, a informat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

În debutul întrevederii, Ulvi Akhundlu l-a felicitat pe Igor Corman cu ocazia alegerii în funcţia de Preşedinte al Parlamentului, urîndu-i mult succes în activitate.

Preşedintele Parlamentului a apreciat parteneriatul Republicii Moldova cu Consiliul Europei, interesul constant manifestat pentru evoluţiile din ţara noastră, precizînd că relaţia cu Consiliul Europei este de importanţă majoră în contextul realizării parcursului european al R.Moldova. ”Vom depune toate eforturile pentru a avea şi în continuare o cooperare eficientă cu Consiliul Europei”, a afirmat Preşedintele Parlamentului. Totodată, Igor Corman a accentuat faptul că obiectivul principal al R. Moldova în cooperarea cu Consiliul Europei rămîne a fi încheierea etapei de monitorizare a ţării noastre şi trecerea la dialogul de post-monitorizare. Cu referire la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană şi încheierea Acordului de Asociere, Preşedintele Parlamentului a subliniat, în special, importanţa implementării eficiente a legislaţiei şi transferul de bune practici pe domeniile prioritare de reformare, precum justiţia, Ministerul Afacerilor Interne, lupta cu corupţia. Igor Corman a menţionat că pentru realizarea reformelor de modernizare a R. Moldova, precum şi a tuturor angajamentelor convenite cu partenerii externi de dezvoltare, este necesar de a menţine stabilitatea politică în ţară, de a învăţa din greşelile comise anterior pentru a avansa cu paşi rapizi pe calea integrării europene. Igor Corman s-a referit, în special, la procesul de reformare şi consolidare a instituţiilor democratice din R. Moldova, respectiv, a instituţiilor aflate sub control parlamentar, pentru ca autorităţile să dispună de autonomie, să fie eficiente şi imparţiale. În context, Preşedintele Parlamentului l-a informat pe oficialul european că în perioada următoare va continua vizitele de documentare la instituţiile publice aflate sub control parlamentar. Primele instituţii pe care le-a vizitat au fost Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Consiliul Concurenţei.

Ulvi Akhundlu a dat asigurări că implementarea reformelor democratice în R. Moldova va fi sprijinită şi în continuare de Consiliul Europei. Oficialul european a subliniat importanţa cooperării între ramurile puterii legislativă şi executivă din R. Moldova, apreciind organizarea primei reuniuni de coordonare dintre Parlament şi Guvern. În alt context, Ulvi Akhundlu a salutat adoptarea de către Parlament a Declaraţiei cu privire la situaţia actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean. În opinia oficialului european, important este că acest document a fost votat aproape în unanimitate de deputaţi, inclusiv de cei din opoziţia parlamentară.