IFAD CREDITEAZĂ MOLDOVA CU 16 MILIOANE DE DOLARI ÎNTR-UN PROGRAM RURAL

Guvernul a aprobat şi a propus Parlamentului spre ratificare Acordul de finanţare dintre Republica Moldova şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în vederea realizării Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă IFAD VI.

Programul îşi propune creşterea rezistenţei climatice la producerea agricolă pentru 62 de mii de persoane, prin implementarea tehnologiilor de conservare şi prin practici de îmbunătăţire a calităţii solului. În cadrul programului vor fi oferite servicii financiare şi de consultanţă fermierilor, dar şi credite investiţionale pentru iniţierea şi desfăşurarea afacerilor.

De asemenea, se prevede reabilitarea drumurilor de acces spre obiectivele de producţie agricolă, construirea reţelelor de aprovizionare cu apă în sate, a spaţiilor pentru depozitare şi păstrare a fructelor şi legumelor, precum şi altor produse.

Costul total al programului este de 46,35 mln dolari, dintre care circa 26 mln din surse externe, iar restul banilor - din surse locale, inclusiv contribuţiile beneficiarilor de program. Creditul IFAD constituie 16,1 mln dolari. Cealaltă parte a surselor externe sînt granturi oferite atît de IFAD, cît şi de GEP (Global Environment Facility) şi Guvernul Danemarcei.

Implementarea programului este prevăzută pentru anii 2014 - 2019, iar Acordul de finanţare se prevede să devină efectiv foarte curînd, în mai - iunie anul curent.