IATA CUM ERAU INTIMIDATI JUDECATORII

"Vei dormi cu soția de cîte ori îți voi permite eu"

Doi magistrați au vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre modul în care erau intimidați pentru a emite hotărîri ilegale.

O judecătoare de la Curtea de Apel și un magistrat de la judecătoria Ciocana au rup tăcerea. Cei doi au făcut mai multe dezvăluiri despre modul în care erau intimidați pentru a-i determina să ia anumite decizii favorabile guvernării.

Mihai Murguleț, magistratul care a depus nota informativă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în urma căreia toată conducerea Judecătoriei Chișinău a fost înlăturată temporar de la exercitarea atribuțiilor de serviciu, a dezvăluit ce l-a făcut să recurgă la acest gest. Într-o emisiune televizată, judecătorul a declarat că a fost intimidat pentru că a refuzat să emită hotărîri ilegale.

Potrivit lui, problemele au început anul trecut, cînd a refuzat să emită niște acte de dispoziție ilegale pe care, spune el, nici cei care l-au rugat să facă acest lucru nu erau să le emită. Intimidările și amenințările au început să vină imediat după acel refuz.

„După o lună de zile, a venit inspecția judiciară și mi-a spus că voi avea rapoarte pe toate plîngerile de acum încolo, pentru că eu am anumite probleme și nu vor ei să și le ia asupra lor. Deci, s-au făcut rapoarte pe toate plîngerile, între timp a fost reorganizată harta instanțelor judecătorești și, dat fiind faptul că activam în domeniul civil, m-am transferat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. După ce m-am transferat, a fost făcută o vizită de către inspecția judiciară, au intrat în cabinet la vicepreședinte și le-a comunicat că sînt foarte obraznic și că trebuie să mă țină din scurt”, povestește magistratul.

Acesta a mai precizat că vicepreședintele instanței de la Rîșcani i-a spus că va dormi cu soția de atîtea ori cît el îi va permite.

Și fosta judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău Ludmila Ouș a declarat că a fost intimidată de președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca. Potrivit ei, presiunile ar fi avut loc în perioada în care examina dosarul deschis pe numele fostului premier Vlad Filat și dosarul fostului deputat democrat Constantin Țuțu.

Ludmila Ouș a fost unul dintre judecătorii care a examinat dosarul fostul premier Vlad Filat.

„În dosarul Filat, inițial, mi s-a cerut de către Pleșca ședință închisă, urgentă, ca să fie examinat pînă la alegerile prezidențiale din 2016”, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate Ludmila Ouș.

Judecătoarea a mai menționat că de nenumărate ori a fost amenințată cu dosare penale și cu plasarea ei după gratii dacă nu se va supune.

”Cînd s-a început examinarea dosarului și cînd s-a văzut că nu sînt de acord cu unele chestiuni, nu am mai fost invitată la ședință. Ulterior, am fost chemată și intimidată: „Vrei să-ți se pună cătușele și să stai lîngă Filat?”

Fostul magistrat a mai declarat că fosta conducere, văzînd că nu o poate convinge să ia decizii ilegale, au început presiunile asupra familie. Astfel, în timpul examinării dosarului Filat, soțului ei i-a fost deschis un dosar penal în care risca cinci ani de pușcărie.

Fosta judecătoare mai declară că ”problemele mari” au început odată cu examinarea dosarului în care deputatul PDM Constantin Țuțu era acuzat de omor.

„Picătura cea mai mare a fost dosarul Țuțu. Se cunoștea că nu voi menține sentința de achitare. Înainte de pronunțarea sentinței, am fost arestată, pe 23 octombrie, de sub perfuzie, în spital. Mi s-a dat de înțeles că trebuie să mențin sentința de achitare emisă de prima instanță”, a menționat fosta magistrată.

Ludmila Ouș a deținut funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău din anul 2014 pînă în 2018. În octombrie 2018, ea și alte patru judecătoare au fost reținute pentru corupție.

Sursa: sputnik.md