Hotii au jefuit un celebru castel din Franta: prada de 2 mil. de €. Proprietarii, sechestrati

Proprietarii castelului Vaux-le-Vicomte, la Sud-Est de Paris, au fost sechestraţi în noaptea de Miercuri spre Joi de nişte hoţi care au plecat cu o pradă estimată la 2 milioane de euro, a comunicat Parchetul din Melun citat de AFP. Faptele s-au petrecut cu puţin timp înainte de ivirea zorilor, a precizat Parchetul. Proprietarii castelului datînd din secolul XVII au fost imobilizaţi, a menţionat o sursă din Poliţie, dar nu au fost răniţi. Parchetul a încredinţat ancheta Poliţiei Judiciare din Versailles. Hoții au furat cash și bijuterii.

Cea mai mare proprietate privată înregistrată în Franţa, cu un domeniu de 500 de hectare, castelul Vaux-le-Vicomte primeşte în fiecare an circa 250.000 de vizitatori. De multe ori în filme acest castel este prezentat ca Versailles-ul.

Capodopera arhitecturală, construită între 1656 şi 1661, la circa 60 km Sud-Est de Paris, i-a atras proprietarului său din acea vreme, Nicolas Fouquet, invidia Regelui Ludovic al XIV-lea, care l-a trimis la închisoare pe viaţă.

Legenda spune că Regele a ordonat arestarea sa după o petrecere somptuoasă dată în onoarea Curţii, cu arteziene, focuri de artificii, un impresionant bufet pentru peste 1.000 de participanţi şi spectacole de înaltă clasă, care l-au “orbit” pe Suveran.

După întemniţarea lui Fouquet, Monarhul i-a confiscat castelul şi cele mai frumoase obiecte din interior au fost transferate la Luvru şi Versailles.