Hollywoodul condamna rasismul din SUA

Principalele studiouri şi companii de producţie de la Hollywood, precum Netflix, Disney şi Warner Bros, alături de Academia care decernează premiile Oscar şi de celebrităţi din industria de divertisment au condamnat Luni actele de rasism din Statele Unite, exprimîndu-şi solidaritatea cu mişcarea „Black Lives Matter”, relatează EFE, potrivit agerpres. Declaraţiile împotriva cazurilor de brutalitate ale Poliţiei faţă de membri ai comunităţii afro-americane care au reapărut în spaţiul public după moartea lui George Floyd, decedat în urma unei intervenţii a Poliţiei din Statele Unite, s-au succedat în ultimele zile şi au generat un apel comun la solidaritate şi la condamnarea violenţei.

„Moartea lui George Floyd este inacceptabilă pentru oricine. Sprijinim solidaritatea cu fraţii noştri de culoare, colegi, artişti, scenarişti şi toţi cetăţenii naţiunii noastre, pentru că ştim că ‘Black Lives Matter’ contează”, notează Academia de film americană (AMPAS) într-un comunicat.

Academia, care decernează anual premiile Oscar, a lansat un apel la dreptate. „Trebuie să punem în lumină rasismul şi să ne implicăm în aceste momente”, subliniază comunicatul. Şi Netflix s-a pronunţat pe această temă, asigurînd că „a păstra tăcerea înseamnă complicitate”. „Avem o platformă şi obligaţia ca angajaţii noştri, creatorii şi talentele de culoare să se poată exprima”, notează reprezentanţii platformei de streaming Netflix.

La rîndul său, serviciul video YouTube, deţinut de grupul Google, şi-a declarat „solidaritatea împotriva rasismului şi a violenţei” şi a anunţat că donează suma de 1 milion de dolari în beneficiul unor organizaţii civile.

Disney, o companie care de obicei evită să se pronunţe în chestiuni politice sau de actualitate, s-a alăturat condamnărilor rasismului printr-o declaraţie tranşantă: „Suntem împotriva rasismului. Suntem în favoarea incluziunii. Trebuie să ne unim pentru a vorbi”.

Studioul Disney a exprimat acelaşi punct de vedere şi pe conturile de pe reţelele de socializare ale companiilor sale Marvel, Pixar şi Star Wars, în timp ce Warner Bros l-a menţionat pe activistul Bryan Stevenson pentru faptul „de a vorbi atunci cînd alţii preferă să tacă”. La rîndul său, HBO l-a citat pe scriitorul James Baldwin.

„Nici dragostea şi nici teroarea nu fac o persoană să devină oarbă: indiferenţă o face oarbă”, se arată în comunicatul HBO, care îşi exprimă sprijinul faţă de „toţi cei afectaţi de violenţa fără niciun sens”.

Beyoncé, John Boyega, Taylor Swift, Cardi B, Cynthia Erivo, Lupita Nyongo, Demi Lovato, Viola Davis, Janelle Monáe, Kim Kardashian, Justin Bieber, Jeffrey Wright, Chance the Rapper, Ariana Grande, LeBron James, Lady Gaga, Billie Eilish şi Lana del Rey se numără printre celebrităţile care s-au alăturat valului de indignare generat de moartea afro-americanului George Floyd în urma unei intervenţii a Poliţiei americane.