Hippopotomonstrosesquippedaliofobia lui Jizdan

Mihai Conţiu

„Trebuie să recunoaștem că Vlad Plahotniuc a fost o figură foarte influentă în politicul Republicii Moldova și care a avut o relație, prin politica partidului, o viziune pro-occidentală foarte clară”, a declarat fostul ministru de Interne şi actualul deputat democrat Alexandru Jizdan la postul foarte privat  de televiziune la N4.

„O figură foarte influentă în POLITICUL Republicii Moldova”! Al dracului de curvesc sună adjectivul „influent” în gura unora în condiţiile în care are conotaţii strict negative! Da, Plahotniuc a fost influent aşa cum este orice dictator ori şef de clan mafiot! Ăştia influenţează orice prin forţă! Ei nu influenţează spre bine, fără folosirea forţei, prin constîngere, aşa cum o fac marii artişti, scriitori, filosofi etc.

Cît priveşte adjectivul „politicul” inventat de Jizdan – nu ne rămîne decît să-l declinăm forţat şi noi pe înţelesul său: „un politic”; „doi politici”; „un politic Plahotniuc; „doi politici – Jizdan şi Candu”!

Auziţi: „Plahotniuc a avut o viziune pro-occidentală foarte clară”, crede Jizdan. Poate a vrut să spună „pro-accidentală”, căci dacă era „pro-occidentală”, atunci Vestul nu se întorcea cu fundul spre el ca să-i arate că nu simte şi nu-i pasă cînd i-l pupă curveşte în aşteptarea unui tarif!

Cu amărăciune, cu nostalgie şi speranţă în ziua de răspoimîine, Jizdan continuă să ne năucească de-a binele prin alte două afirmaţii. În prima, declară: „În timp, oamenii vor începe a-l jeli pe Vlad Plahotniuc. Așa e firea omenească, atunci cînd toți se aruncă asupra unei persoane. Vor veni alte timpuri în Moldova și toți își vor aminti cum a fost pe timpul lui Plahotniuc”.

Cum adică „în timp”? Oamenii îl bocesc încă de dinainte de a fugi, cînd îi fura, îi tortura şi îi umilea! Nici acum nu s-au oprit din bocete şi blesteme! Sigur că „vor veni alte timpuri”, cele ale nepoţilor, care-l vor jeli şi blestema şi ei pentru că vor continua să plătească, după decesul părinţilor lor, miliardul furat de Plahotniuc, miliard a cărui dobîndă se va transforma în miliarde! Jalea va fi aşa de mare încît îi vor dezgropa moaştele şi i le vor arde, minus ţeasta, cu care vor juca maimuţele fotbal.

Cealaltă afirmaţie năucitoare este de-a dreptul diabolică prin aceea că Jizdan, ca fost ministru de Interne şi, mai rău, ca actual deputat, îşi trădează vocaţia de torţionar pentru care drepturile fundamentale ale omului sunt o insultă, o ilegalitate, în concepţia lui. Jizdan este convins că organele de drept au procedat corect atunci cînd au interceptat telefoanele mai multor activiști, jurnaliști, dar și politicieni. A spus că era necesar să fie interceptați reprezentanții Blocului „ACUM”, deoarece aceștia ar fi plănuit deturnarea puterii în Stat. „Cea mai bună soluție este ca politicul niciodată să nu facă imixtiune în acțiunile Poliției și alte servicii. Atît timp cît vom avea doleanța politicului că vrea să cunoască mai mult decît permite legea, vom avea urmări, inclusiv cu aceste interceptări”, a mai glăsuit pupilul de Interne al lui Plahotniuc.

Credeţi-mă, în orice ţară civilizată, pentru astfel de declaraţii, a doua zi acel om demisionează rapid din funcţia publică pe care o are! Totodată, e zburat şi din partidul din care face parte! Asta într-o ţară civilizată în care oameni ca Jizdan sunt accidente sociale!

Oameni buni, reţineţi că, din banii noştri, noi îi plătim acestui om salarii şi îndemnizaţii de lux în raport cu un medic, de exemplu! Pentru ce? Ca să ne insulte de pe poziţii oficiale şi să ne acuze voalat că nu-i suntem recunoscători lui Plahotniuc? Înţelegeţi că singura cheltuială cu el, din banii noştri, ar trebui să fie pentru întreţinerea lui într-o puşcărie?

A, era să uit să vă spun ce înseamnă hippopotomonstrosesquippedaliofobia! Asta e fobia, frica unora de cuvintele lungi! Ce legătură are asta cu Jizdan? Poate că nici una, dar nu-i bine că acum are?