HINGHERUL MEDIATIC TĂNASE DE LA „TIMPUL”

Obsesia banilor murdari ale unui necurat

Autor: Aliona CIGULEA

CIUGULEA web.jpg

Cînd C. Tănase-i năpădit de ură (este vorba despre Tănase de la ziarul „Timpul”, nu despre fiul său de la Curtea Constituţională), nu l-ar convinge nici chiar bunul Dumnezeu că fapta simplă, relativ minoră, nu-i răget trădător sau distructiv de leu. Omul acesta se pare că nu are decît trei scopuri în viaţă – să fie autoritate incontestabilă, să trăiască bine şi să-şi resusciteze anii pe care-i mai are de trăit cu vînarea oamenilor pe care-i urăşte doar pentru că nu-i dau ascultare sau nu-i cer iertare atunci cînd crede el că i-ar fi greşit.

În ultimul timp, i-a căşunat pe interpreţii Olga Ciolacu, Silvia Grigore şi Igor Cuciuc pentru că, pur şi simplu, aceşti artişti foarte populari (mult mai populari decît orice jurnalist din R.M:!) şi-au făcut meseria, au cîntat, au răspuns unui angajament. „Democratul şi independentul” pîrît Tănase, însă, pentru ca cei de care mai depinde să-i vadă zelul fals anti-rusesc şi anticomunist, a tăbărît pe cei trei deoarece interpreţii respectivi au cîntat într-un concert desfăşurat la Moscova, pentru diaspora moldovenească, şi care a fost sponsorizat de socialistul Igor Dodon. De la Dodon, aşa cum v-am spus şi într-un articol precedent, a luat şi Tănase bani de publicitate electorală.

De fapt, în ultimii peste 20 de ani, cîtor interpreţi sau cîtor organizatori le-a trecut prin cap să le ofere moldovenilor din Rusia astfel de concerte? În fond, cei trei interpreţi s-au dus să le ofere un spectacol celor care chiar sînt autenticii producători de folclor, moldovenii simpli. Faţă de atacurile duşmănoase, răzbunătoare ale lui Tănase, cei trei au reacţionat în limitele decenţei, numai că în prăvălia lui Tănase nu se găseşte „decenţă”.

Prin urmare, după ce pseudo-guru de presă Tănase a citit replicile celor trei, care de fapt nici nu trebuiau să-l bage în seamă, le-a adresat 5 întrebări inchizitoriale interpreţilor, la care spune că nu a găsit răspuns. În mod natural, te întrebi: Dar cine, mama dracului, este acest Tănase, de-şi permite să aibă neobrăzarea pretenţioasă de a-i răspunde la întrebări toţi cei pe care-i chestionează el în mahmureala lui publicistică? Ca să vă daţi seama cu ce fel de individ avem de-a face, vă reproduc întrebările lui Tănase:

1. Care e suma exactă a onorariului, plătit de Dodon? 2. Banii i-aţi primit la casa partidului lui Dodon sau în plic? 3. Aţi achitat impozite din suma primită? 4. V-aţi întrebat de unde are Dodon bani - chiar nu ştiţi că aceştia sînt bani murdari, plătiţi de ruşi, dar nu cîştigaţi de Dodon vara asta la prăşit? 5. Dacă v-ar fi invitat Putin, nu Dodon, aţi fi mers să cîntaţi? Despre celelalte chestii, legate de „verticalitate” şi „morală”, discutăm mai încolo.”

Să le luăm pe rînd!

  1. Individul „Timpului” vrea, cu orice preţ, să ştie suma exactă a onorariului încasat de către interpreţi de la Dodon. Doamne, cîtă neruşinare şi tupeu de cenzor financiar de tip KGB-ist! Insul acesta, Tănase, avînd adînc înrădăcinată în el rigoarea de tip sovietic, nu poate admite faptul că în lumea civilizată şi democratică onorariile şi salariile sînt confidenţiale.
  2. O altă întrebare din filmele cu proşti – ce relevanţă poate avea cunoaşterea dacă banii au fost primiţi de la casa partidului sau în plic? Contabilitatea îţi poate trimite banii prin virament sau în plic. Chiar şi pe vremea comunismului, în România, salariile sau onorariile ni se plăteau în plic, dar probabil că Tănase se gîndeşte la altfel de plicuri, la cele cu care probabil că este obişnuit el. El primeşte şi laptopuri la o adică. Auziţi întrebare „deşteaptă”!
  3. Agentul fiscal din Tănase este curios să afle dacă interpreţii au plătit impozite. Sînt absolut sigur că cei trei interpreţi au plătit impozite exact cum plăteşte şi Tănase cînd îşi primeşte anumite sume de bani de la „sursele sale.”
  4. Tupeul individului cu ziar strict afacere de familie nu cunoaşte margini în momentul în care, delirant, are pretenţia ca interpreţii să ştie de unde a avut Dodon bani. E ca şi cum m-aş sau aş întreba şi eu de unde au avut bani cei cărora fiul său, Al. Tănase, le-a înscris legal cultul islamist, deşi diferenţa este de la Cer la Pămînt. Oricine poate să pună o astfel de întrebare, numai nu şi Tănase. Oare n-ar face bine cei trei interpreţi să-l întrebe şi ei cît de curaţi sînt banii cu care a scos ziarul „Timpul”, cît de curaţi au fost banii cîştigaţi de el din presă şi cît impozit a plătit? Aici Tănase ar trebui să meargă în vîrful picioarelor, iar asta pentru că sînt prea mulţi finanţatori care-l aşteaptă pe la colţuri ca să-l dea în gît pentru cîtă impertinenţă îşi permite!
  5. Ultima lui întrebare este la fel de tîmpită ca şi cele precedente. Băi, nea caisă, îţi vine să-i zici, dar tu ştii cîţi mari interpreţi de talie mondială i-au cîntat nu doar lui Putin, ci şi unora ca Saddam Hussein, Gadafi, Fidel Castro etc.? După cum lesne se observă, această legumă publicistică de tip sovietic, C-tin Tănase, crede că arta poate fi, ca şi în politică, de opoziţie sau de guvernare, comunistă sau capitalistă, pe placul lui şi pe ne-placul lui şi… doar atît!

Aşa cum v-am mai sugerat, acum Tănase are o nouă preocupare obsesivă – impozitarea cîntăreţilor şi a tuturor artiştilor, în general. Va merge pînă în pînzele albe pentru asta, cel puţin cît mai are relaţii la Vlad Plahotniuc şi îl mai are şi pe fiul lui încă preşedinte al Curţii Constituţionale. Se va găsi cumva un troc legislativ – noi votăm asta care vă convine, iar voi votaţi asta!

Vedeţi cît de mărunţi, meschini, orgolioşi, megalomani şi periculoşi pot fi indivizii de teapa unora ca Tănase?