Herman Van Rompuy: Marea Britanie va plăti un preţ dacă va ieşi din UE

Marea Britanie a fost avertizată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în legătură cu o eventuală ieşire din UE. Liderul european a afirmat că Londra va plăti un anumit„preţ” dacă va face acest lucru, notează Reuters, citată de b1.ro.

„A pleca este o decizie luată de bunăvoie, în mod liber şi este perfect legitimă, însă are un preţ”, a declarat Van Rompuy la Londra, în cursul unei conferinţe europene privind mijloacele de relansare a zonei euro şi locul Marii Britanii în Europa.

Premierul britanic, David Cameron, şi-a luat angajamentul, în luna Ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, să organizeze, cel mai tîrziu la sfîrşitul lui 2017, un referendum în legătură cu menţinerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată.

Liderul conservator intenţionează ca pînă la acea dată să repatrieze unele din prerogativele cedate Bruxellesului, în special în domeniul „afacerilor sociale şi criminalităţii”.

„Presupun că ţărilor din cadrul UE nu le place în mod deosebit această idee, însă nici nu se tem de ea. Cum să convingi o încăpere plină cu oameni cînd tu eşti cu mîna pe clanţa uşii? Să părăseşti clubul este legal posibil. Însă nu este vorba numai să pleci. Ar fi o problemă mult mai complicată şi o decizie greu de aplicat, pe plan legal şi politic. Să te gîndeşti la divorţ după 40 de ani de căsnicie” a continuat Van Rompuy, făcînd aluzie la aderarea Marii Britanii la UE în 1973.