HAOS LA SEDINTA PARLAMENTULUI. OPOZITIA A BLOCAT TRIBUNA CENTRALA

Tribuna centrală a Parlamentului a fost din nou blocată de deputații din fracțiunile Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Acțiune și Solidaritate. Asta după ce ședința a fost întreruptă de președintele Parlamentului tot din același motiv.

În timpul pauzei de 30 de minute pe care a cerut-o Zinaida Greceanîi, în speranța că astfel va reuși să calmeze spiritele, liderul fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, a anunțat că tribuna va fi blocată pe parcursul întregii zile, pentru a nu permite deputaților din majoritatea parlamentară să voteze mai multe proiecte de lege. Mai devreme opoziția a cerut excluderea acestor inițiative de pe ordinea de zi. 

Reveniți în sală, deputații protestatari au venit cu propunerea de a închide ședința și de a convoca Biroul Parlamentului. De cealaltă parte, vicepreședintele Legislativului Vlad Batrîncea a insistat ca înainte de închiderea ședinței, pentru care au votat majoritatea deputaților, să fie audiat ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța. Acesta însă nu a putut să-și țină discursul, întrucît deputații PPDA și PAS scandau de la tribuna Parlamentului „Rușine”. Ulterior, Batrîncea a anunțat pauză de o oră. 

Parlamentarii din opoziție au cerut excluderea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte de lege, invocînd lipsa avizelor necesare, dar și faptul că asupra proiectelor nu au fost organizate consultări publice largi. Este vorba despre proiectul care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului, proiectul cu privire la funcționarea limbilor și cel ce ține de modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale. De asemenea, s-a solicitat excluderea proiectelor privind politica bugetar-fiscală, legea bugetului de stat pentru 2021, legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2021, legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021.

Sursa: sputnik.md