„HAI SA TI-O MAI TRAG O DATA, NEAMULE!”, PARCA SPUNE PLAHOTNIUC

Aroganţa politică a blocului politic ACUM poate criminaliza ireversibil ţara

Orice om cu bun simţ a receptat, cu mirare sau revoltă, obrăznicia crasă cu care Vladimir Plahotniuc, imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare, a ieşit în spaţiul public şi a anunţat că PDM este dispus să negocieze cu blocul electoral ACUM pentru crearea unei alianţe de guvernare. Iar asta deşi ştia că vorbeşte pereţilor în umbra dorinţei de răzbunare sau împăciuire a Ţopilor. Statistic, nu Partidul Democrat al lui Diacov este deocamdată partidul cîştigător majoritar în opţiunea electoratului, ci PSRM. Prin urmare invitaţia la discuţii a fost abuzivă, dar nu lipsită de logică în percepţia unei gîndiri politice mafiote. În primul rînd, moldoveanului trebuia să i se înşurubeze în creier convingerea că anume PDM are legitimitatea unei astfel de pretenţii, adică de rămînere la guvernare. Ca să vezi, în R. Moldova numai Filip, Candu şi Plahotniuc au dreptul să guverneze, altfel ţara moare de foame. În al doilea rînd, Plahotniuc îşi poate oricînd scoate din pălărie iepuraşul lui politic de circar, Partidul Şor, ca să demonstreze că are acest drept pentru că ar fi mai numeros (30 plus 8) decît PSRM în reprezentarea în Parlament.

Ca să-şi arate „muşchii sociali şi de griji faţă de poporul obidit”, Guvernul servil al lui Filip a anunţat, cu de la sine putere, Joi, 7 Martie, indexarea pensiilor cu 5,3% şi 600 de lei alocaţii sociale pentru cei cu pensii de sub 2000 de lei, cu prilejul sărbătoririi Paştelui. Sigur că toate astea nu au nici o acoperire bugetară reală, ci doar una strict politică. Vor fi ultimele pomeni pentru moldoveni din partea lui Plahotniuc, credeţi-mă, căci urmează marea foamete de sub el dacă îşi va păstra Puterea!

Preventiv, prin aceste măsuri, PDM, nici mai mult şi nici mai puţin, vrea să-şi obţină un sprijin masiv din partea populaţiei în situaţia în care îşi va păstra Puterea prin cele mai ticăloase abuzuri. Practic, în subtext, Plahotniuc a anunţat: „Cine nu se uneşte cu noi ca să guvernăm în continuare, este împotriva poporului. Noi vă vrem binele, după cum vedeţi, însă PSRM şi ACUM sînt împotriva voastră!”. Înţeleg oare cei de la ACUM cîte de vulnerabil este Plahotniuc?

Moldoveanul dezinformat, cel care i-a votat pe Şor, Plahotniuc şi PDM, este excitat de aceste minciuni şi pomeni pentru că are memoria prea scurtă ca să-şi amintească faptul că UE a sistat (a oprit) asistenţa financiară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova tocmai din cauză că Statul este capturat de către Plahotniuc şi pentru că nu permite aflarea adevărului despre furtul miliardului, recuperarea acestuia şi pedepsirea vinovaţilor. Că aceeaşi UE a întrerupt asistenţa financiară pentru reforma Justiţiei tocmai din pricină că Plahotniuc nu vrea să renunţe la controlul absolut asupra ei şi multe altele. Ca să-şi bată joc de moldoveni, Plahotniuc l-a protejat electoral pe Şor, iar cetăţenii moldoveni l-au votat chiar dacă este unul dintre autorii furtului miliardului, conform primei sale condamnări penale.

Regimul controlat de Plahotniuc prin intermediul PDM vrea „continuitatea guvernării”, măcar şi pentru a spăla nişte sute de milioane prin asfaltări de faţadă ale unor drumuri, după cum s-a angajat „plenar” premierul Filip. Aici, în Republica Moldova, Plahotniuc se joacă aşa cum vrea el cu mintea moldovenilor atunci cînd sugerează „necesitatea continuităţii guvernării PDM”, numai că organismele internaţionale necorupte de el nu poartă ochelari de cai. În acest context, vă ofer o dureroasă „continuitate a guvernării PDM” despre care Plahotniuc nu vrea ca moldovenii să ştie!

La fel ca şi anul trecut, Republica Moldova ocupă locul 83 din 126 de țări în clasamentul „Indicele Supremației Legii 2019”, realizat de experţii organizaţiei internaţionale „World Justice”. Potrivit Infotag, fiecare țară a fost evaluată după opt factori cheie ce țin de respectarea legislației, printre care: limitarea atribuțiilor instituțiilor guvernamentale, nivelul corupției, transparența instituțiilor de stat, protecția drepturilor fundamentale, ordine și securitate, respectarea legilor, eficienţa justiției civile şi a celei penale.

La capitolul „corupţie”, Moldova a obţinut cel mai mic scor, situîndu-se pe locul 109, între Ucraina şi Liberia. La capitolul „limitarea atribuțiilor instituțiilor guvernamentale”, R. Moldova a ocupat locul 99, între Afganistan și Kazahstan. În clasamentul final, Republica Moldova a obținut 0,49 puncte (0 – cel mai mic scor și 1 – cel mai mare), situându-se între China și Salvador. Ucraina se află pe locul 77, România – pe 31, Rusia – pe 88. Clasamentul este condus de Danemarca, Norvegia și Finlanda. La coadă se află Congo, Cambodgia și Venezuela.

În concluzie, despre ce „continuitate a guvernării PDM” poate fi vorba – cea în care păstrează ţara în aceeaşi situaţie degradantă ca şi în anii precedenţi? Nu vedeţi că Plahotniuc vrea să-i facă pe moldoveni să le fie ruşine să mai iasă afară din ţara lor sau să admită că fug din cauza dictaturii lui? Am notat toate aceste lucruri spre a se înţelege mai bine cum aroganţa politică a blocului electoral ACUM poate criminaliza ireversibil ţara!

Mihai CONŢIU