Guvernul va sprijini dezvoltarea raionului Cimişlia,

inclusiv prin proiecte investiţionale cu participarea partenerilor străini

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a vizitat, pe 22 martie, mai multe întreprinderi din raionul Cimişlia, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Vlad Filat şi-a început vizita de lucru în raionul Cimişlia la fabrica de mobilă SRL “Rumobi-Prestigiu”. Aici, Premierul s-a familiarizat cu condiţiile de activitate, a vizitat hala de producere şi a discutat cu muncitorii.

Directorul SRL “Rumobi-Prestigiu”, Vasile Rusu, l-a informat pe Vlad Filat despre procesul de producţie. Potrivit lui, compania dispune de personal bine instruit, de spaţii mari dotate adecvat pentru depozitarea materialelor, a semifabricatelor şi produselor finite. O atenţie deosebită este acordată lucrului cu clienţii. Vasile Rusu s-a referit şi la planurile de viitor ale companiei, menţionînd că aceasta preconizează să-şi extindă activitatea.

În acest context, Vlad Filat a menţionat că Guvernul depune eforturi pentru crearea condiţiilor adecvate pentru mediul de afaceri, inclusiv la capitolul finanţare, iar facilitarea accesului la finanţare reprezintă unul din obiectivele principale ale dezvoltării strategice a ţării pentru următorii opt ani.

Ulterior, Prim-ministrul în exerciţiu a vizitat compania moldo-elveţiană „BECK" din oraşul Cimişlia, care produce remorci şi semiremorci.

Directorul companiei, Andrei Mîndru, a făcut o prezentare succintă a întreprinderii, precizînd că aceasta a fost fondată în anul 2006 de către un investitor elveţian, care a dotat întreprinderea cu utilaj performant, dar şi a asigurat instruirea personalului la nivelul cerinţelor europene. Astfel, întreprinderea produce remorci de calitate europeană, 99% din producţie fiind destinată exportului peste hotare, inclusiv Germania, Italia, Elveţia.

Premierul s-a arătat impresionat de cele văzute, menţionînd că este mîndru de faptul că tehnica produsă în R. Moldova se bucură de succes în Europa.

Tot pe 22 martie, Vlad Filat a vizitat SRL “Agrovalion” din satul Cenac şi fabrica avicolă “Intervestcom” din oraşul Cimişlia.

Directorul ”Agrovalion”, Valentin Negru, l-a informat pe Prim-ministru despre activitatea întreprinderii şi i-a prezentat tehnica din dotare. Valentin Negru a menţionat că întreprinderea se ocupă de importul de tehnică din Franţa, Cehia, Brazilia, care ulterior este oferită în scop de servicii de irigare şi recoltare a culturilor pentru gospodăriile agricole, precum şi creşterea culturilor de cîmp.

Vlad Filat a menţionat că este necesar de elaborat proiecte investiţionale în vederea utilizării tehnologiilor noi în agricultură pentru a spori productivitatea în sectorul agrar.

La complexul agricol SRL “Intervestcom”, Vlad Filat a vizitat două hale de producere de ouă de consum, precum şi construcţiile auxiliare. Premierul în exerciţiu s-a interesat de capacitatea de producere a întreprinderii. Ion Creţu, directorul întreprinderii, a menţionat că fabrica activează de cinci ani şi are o productivitate de 30 de milioane de ouă pe an, tehnica utilizată aici fiind importată din Germania.

Vlad Filat s-a arătat impresionat de întreprindere şi a menţionat că aceasta poate fi un exemplu pentru alţi agenţi economici din domeniu din întreaga ţară. Premierul a menţionat importanţa menţinerii acestei dinamici şi a subliniat că asemenea întreprinderi precum cele din Cimişlia contribuie la sporirea concurenţei în economia naţională, fapt care, în consecinţă, duce la îmbunătăţirea calităţii producţiei autohtone. „Acest lucru este important, în special, în contextul procesului de integrare europeană a ţării noastre, care necesită inclusiv alinierea la standardele europene pentru a fi competitivi pe piaţa UE”, a specificat Vlad Filat.

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a vizitat, pe 22 martie, şi instituţia medico-sanitară publică Spitalul raional Cimişlia.

Premierul în exerciţiu a fost însoţit de preşedintele raionului Cimişlia, Maxim Colţa, şi de vicepreşedintele raionului, Gheorghe Netedu. Prim-ministrul a vizitat mai multe unităţi ale spitalului, inclusiv Centrul medicilor de familie, Centrul de imagistică şi sala cazanelor de la instituţie.

Mariana Florea, directorul spitalului, l-a informat pe Vlad Filat că, pentru renovarea blocurilor de pe teritoriul instituţiei, au fost alocate 800 de mii de dolari în cadrul proiectului ”Energetic-2”, iniţiat de Guvern cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Directorul instituţiei a mai menţionat că mai multe secţii ale spitalului au fost dotate cu utilaje noi, iar Centrul de imagistică a primit în dotare un aparat Roentgen în valoare de 2 milioane de lei.

Vlad Filat a apreciat eforturile Consiliului raional şi ale conducerii spitalului pentru implicarea activă în modernizarea instituţiei şi prestarea unor servicii de calitate. Prim-ministrul în exerciţiu s-a întîlnit şi cu personalul medical al spitalului. Vlad Filat s-a familiarizat cu activitatea mai multor secţii, mulţumindu-le medicilor pentru munca depusă şi a menţionat că Guvernul va sprijini acţiunile de modernizare a instituţiei. În acest sens, Vlad Filat a precizat că vor fi purtate discuţii cu partenerii austrieci şi japonezi pentru atragerea de noi fonduri financiare în valoare de 50 de milioane de euro în sfera medicinei. ”Vom avea grijă ca sistemul de asigurări în medicină să cuprindă toţi cetăţenii. Pentru aceasta vom atrage proiecte investiţionale noi. Accesul la servicii medicale de calitate este o prioritate a Guvernului”, a spus Vlad Filat.

La finele vizitei, Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat s-a întîlnit şi cu activul raionului Cimişlia. La întîlnire au participat consilieri raionali, şefi de direcţii, colaboratori ai instituţiilor publice.

Premierul în exerciţiu a subliniat că vizita de azi a fost una productivă, apreciind proiectele de modernizare a infrastructurii şi a instituţiilor din regiune, dar şi activităţile investiţionale desfăşurate în raion. Totodată, Premierul în exerciţiu a felicitat conducerea raionului pentru reuşitele înregistrate în renovarea Spitalului raional, dar a precizat că mai sînt încă multe acţiuni de întreprins pentru dezvoltarea infrastructurii acestei instituţii, dar şi a infrastructurii raionului. „În acest sens urmează să fie identificate resurse financiare atît din bugetul de stat, cît şi din fonduri externe”, a spus Vlad Filat. Premierul s-a referit la necesitatea menţinerii bunei comunicări între puterea centrală şi autorităţile publice locale, la nivel de implicare a membrilor consiliului raional şi a primarilor, inclusiv prin elaborarea unui plan strategic în acest sens.

„Există o serie de probleme la nivel regional care pot fi soluţionate printr-o comunicare mai bună şi prin eforturi comune. Acest lucru înseamnă obţinerea unor drumuri de calitate, a unei infrastructuri performante, a unui sistem de sănătate modern”, a spus Vlad Filat. În context, Premierul în exerciţiu a specificat că pentru anul 2013 din Bugetul de Stat au fost alocaţi pentru investiţii de dezvoltare regională peste 3 miliarde de lei. Vlad Filat a mai menţionat că un alt compartiment care necesită atenţie sporită este domeniul agriculturii, care beneficiază de fonduri considerabile pentru dezvoltare. Premierul în exerciţiu a subliniat că vor fi alocate surse financiare suplimentare pentru asigurarea consolidării terenurilor agricole.

În cadrul întrevederii, Vlad Filat a subliniat că Guvernul va sprijini dezvoltarea raionului, inclusiv prin proiecte investiţionale cu participarea partenerilor străini.

Preşedintele raionului Cimişlia, Maxim Colţa, i-a mulţumit Premierului în exerciţiu pentru vizită, menţionînd că aceasta are o însemnătate deosebită pentru raionul Cimişlia. Maxim Colţa a specificat că îşi doreşte consolidarea relaţiei între autorităţile locale şi cele centrale.