Guvernul spaniol a fost condamnat de Justitie pentru ca nu a protejat o femeie de sotul ei

Justiţia spaniolă a condamnat, Miercuri, Ministerul de Interne de la Madrid să acorde despăgubiri de 180.000 de euro familiei unei femei asasinate de soţul său, la o lună după ce ea ceruse în zadar protecţia Poliţiei, transmite Agerpres.

Într-o hotărîre publicată Miercuri, Tribunalul Audienţei Naţionale a considerat că Garda Civilă i-a furnizat o protecţie „inadecvată” femeii respective, care ceruse să fie protejată împotriva soţului său, în Septembrie 2016, la Sanlucar la Mayor, în apropiere de Sevilla.

Cererea i-a fost respinsă pentru că bărbatul nu avea antecedente penale, Garda Civilă concluzionînd că pericolul era insuficient, a detaliat instanţa.

O lună mai tîrziu, femeia a fost înjunghiată mortal de soţul său, în stradă, în faţa copiilor lor.

Bărbatul, descris de presa locală ca fiind un fost poliţist dominican, s-a sinucis în luna Mai, în timp ce executa o pedeapsă de 28 de ani de închisoare pentru crimă.

Prin decizia de Miercuri, Audienţa Naţională a ordonat Ministerului Justiţiei să le acorde cîte 20.000 de euro fiecăruia din părinţii victimei şi cîte 70.000 de euro fiecăruia din cei doi copii, ca „prejudiciu moral”.

„Conştientizarea socială şi instituţională a importanţei problemei violenţei de gen cere o mai mare sensibilizare decît cea de care a dat dovadă Garda Civilă în acest caz”, se arată în hotărîrea Justiţiei.

Spania a făcut din protecţia femeilor o prioritate începînd din 1997, după trauma naţională provocată de cazul Ana Orantes, o femeie de 60 de ani bătută, aruncată de la balcon şi apoi arsă de vie de fostul său soţ, după ce semnalase de mai multe ori violenţele acestuia autorităţilor şi la televiziune.

Ana Orantes fusese forţată să locuiască în aceeaşi casă cu fostul său soţ de Tribunalul care le pronunţase divorţul.

În 2004, Parlamentul spaniol a adoptat în unanimitate prima lege din Europa prin care sexul victimei devine circumstanţă agravantă în caz de agresiune.

Legea mai prevede asistenţă jurisdicţională gratuită pentru victimele violenţelor masculine, înfiinţează Tribunale specializate şi îi autorizează pe procurori să-i deschidă dosar unui suspect chiar dacă victima nu a depus plîngere.