GUVERNUL, ÎMPREUNĂ CU COMUNITATEA ANTITRAFIC, AU DECLARAT TOLERANŢĂ „ZERO” TRAFICULUI DE PERSOANE

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat, pe 18 iunie, la lansarea oficială a paginii electronice a comunităţii antitrafic din Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanţii Misiunii Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei în Republica Moldova (OIM), Ambasadei SUA la Chişinău, precum şi ai instituţiilor publice şi mediului asociativ, a informat Direcţia mass-media şi relaţii cu publicul de la MAEIE.

Site-ul www.antitrafic.gov.md este prima platformă multisectorială din ţară avînd drept scop furnizarea de informaţii exhaustive despre tendinţele fenomenului, rezultatele obţinute de către comunitatea antitrafic, precum şi despre măsurile de protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane.

În cadrul evenimentului, ministrul Natalia Gherman a subliniat faptul că Guvernul Republicii Moldova, împreună cu comunitatea antitrafic, a declarat toleranţă „zero” faţă de traficul de fiinţe umane. În acest sens, au fost punctate eforturile conjugate în vederea îndeplinirii acţiunilor stabilite în Planul de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize şi măsurile întreprinse, în domeniu, în cadrul Parteneriatului de Mobilitate.

În context, ministrul a precizat că Guvernul Republicii Moldova acordă servicii în domeniul protecţiei, asistenţei şi reabilitării victimelor prin şapte centre de plasament, finanţate din bugetul de stat şi cofinanţate de donatori, fiind asistate 110 victime şi 701 potenţiale victime.

Menţionăm că MAEIE va asigura mediatizarea peste hotarele Republicii Moldova a paginii web a comunităţii antitrafic, inclusiv prin plasarea bannerelor pe paginile electronice ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova.