GUVERNUL MOLDOVEI BOICOTEAZA DIN NOU ACTIVITATILE CSI

Despre aceasta a anunţat Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

“De această dată este vorba despre ședința Consiliului şefilor de guvern ai ţărilor CSI, care se va desfășura pe data de 26 mai, la Kazan (Federaţia Rusă).

Îmi exprim profundul regret în legătură cu acest fapt.

Apreciez acest gest drept un nou demers sfidător la adresa partenerului nostru strategic, Federaţia Rusă, şi drept o încercare de a bloca reluarea parteneriatului moldo-rus şi dezvoltarea relaţiilor dintre ţările noastre.

Sînt convins că Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, ne va reprezenta ţara la şedinţa Consiliului şefilor de guvern ai CSI nu mai rău decît ar face-o Guvernul Moldovei.

În primele luni ale mandatului meu prezidenţial, am avut cîteva întrevederi importante cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, cu prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, şi cu mulţi alți demnitari ruşi. Toate aceste întrevederi au impulsionat dinamica dezvoltării relaţiilor dintre Moldova şi Rusia.

În ultimele luni, exporturile de produse moldoveneşti spre Rusia au crescut cu 42%. A fost rezolvată problema privind amnistierea a zeci de mii de migranţi moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia. Au loc negocieri pe marginea colaborării interregionale şi implementării mai multor proiecte comune.

Vom continua să activăm intensiv în vederea stabilirii, amplificării şi consolidării relațiilor de cooperare. Mai multe subiecte noi, legate de relaţiile noastre bilaterale, intenționăm să le discutăm cu conducerea Federației Ruse, în cadrul Forumului Internaţional Economic de la Sankt Petersburg, care va avea loc în perioada 1-3 iunie, curent.

Promit să fac tot posibilul pentru a relua în mod plenar parteneriatul strategic dintre ţările noastre. Sînt convins că voi reuşi, în pofida obstacolelor create.

Am pledat consecvent pentru stabilirea unui parteneriat strîns a Moldovei, atît cu Estul, cît și cu Vestul.

Organizarea întrevederilor, purtarea unor discuții și stabilirea unor relații trebuie să aibă loc cu toți, în interesul țării noastre. Doar pe parcursul ultimelor luni am avut un șir de discuții bune cu liderii mai multor țări, cu conducerea Comisiei Europene și a altor organizații internaționale.

Chiar ieri am avut o întrevedere cu președintele Republicii Turcia, Erdogan, iar în zilele următoare voi efectua o vizită de lucru la Budapesta, unde voi avea o întrevedere cu președintele ungar Janos Ader, cu prim-ministrul ungar Viktor Orban și cu spikerul Adunării Naționale a Ungariei, Laszlo Kover, pentru a discuta aspecte privind consolidarea cooperării noastre în diverse domenii.

Moldova trebuie să stabilească relații bune și cu Estul și cu Vestul. Trebuie să comunicăm cu toții și să apărăm interesele Republicii Moldova și a cetățenilor săi” a scris Igor Dodon pe o reţea de socializare.