Guvernul italian isi mentine proiectul de buget respins de Bruxelles

Guvernul italian a reafirmat sus şi tare, în urma unei întîlniri cu preşedintele Eurogrupului, că nu intenţionează să-şi revizuiască proiectul de buget pe anul viitor şi speră să fie auzit de Bruxelles şi de partenerii săi europeni, relatează AFP, potrivit News.ro. ”Pilonii (proiectului bugetului) vor rămîne neschimbaţi”, a dat asigurări Vineri ministrul Finanţelor Giovanni Tria, după o întîlnire cu Mario Centeno, preşedintele Euroogerului, alcătuit din miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro. Eurogrupul a invitat Roma să prezinte, Marţi, un proiect ”revizuit”, pentru a ”dispersa îndoielile” pieţelor şi partenerilor europeni ai Italiei. Coaliţia de extremă dreapta şi populistă aflată la putere are termen pînă Marţi să prezinte Uniunii Europene (UE) un buget revizuit, altfel riscînd să se expună unor sancţiuni financiare.

Comisia Europeană (CE) consideră că acest proiect este bazat pe previziuni de creştere economică prea optimiste şi se află ”în afara jaloanelor” în ceea ce priveşte deficitul public.

Proiectul prezentat de Roma prevede, în 2019, un deficit de 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), în contextul în care Guvernul precedent s-a angajat la un deficit de 0,8%. Ar fi o ”sinucidere” să se respecte acest plafon al deficitului, a denunţat Tria în faţa presei, în opinia căruia încetinirea creşterii economice aflate în curs în Italia ”întăreşte” motivele pentru care noul Guvern de extremă dreapta şi populist a ales să prezinte un buget în expansiune puternică.