GUVERNUL ŞI-A ASUMAT RĂSPUNDEREA POLITICĂ ÎN FAŢA PARLAMENTULUI ASUPRA UNOR PROIECTE DE LEGI

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezentat pe 22 iulie la şedinţa Legislativului proiectele de legi asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea politică. Pachetul conţine 11 proiecte de legi importante pentru continuarea reformelor, dar care nu au reuşit să fie adoptate de Parlament.

“Este pentru prima dată de la preluarea mandatului de Prim-ministru cînd sînt nevoit să apelez la această procedură legală. Este o măsură cu adevărat specială. Azi avem într-adevăr o situaţie deosebită, cînd legi importante pentru reforma justiţiei riscau să fie amînate, legi importante pentru protejarea sistemului bancar şi pentru transparentizarea lui au fost blocate, iar cîteva modificări esenţiale la bugetul de stat nu au reuşit să fie operate în Comisia economie, buget şi finanţe, ceea ce ar fi pus Guvernul în situaţia de a nu-şi putea respecta cîteva angajamente asumate în faţa cetăţenilor”, a declarat Iurie Leancă.

Printre proiectele asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului se numără cele cu privire la limitarea imunităţii judecătorilor şi la lichidarea Curţii de Apel Bender. Executivul şi-a mai angajat responsabilitatea asupra unor proiecte care vizează modificarea bugetului de stat pentru anul curent, asigurarea transparenţei în sectorul financiar-bancar şi funcţionarea sistemului naţional unic pentru apelurile de urgenţă.

Constituţia Republicii Moldova prevede că "Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege". Dacă în termen de trei zile de la prezentarea în Parlament a proiectelor este depusă o moţiune de cenzură şi aceasta este susţinută cu votul a cel puţin o pătrime din deputaţi, Cabinetul de Miniştri va fi demis. În caz contrar, proiectele de lege pentru care Guvernul şi-a asumat responsabilitatea se consideră adoptate.

Sursa: Moldpres