Guvernul Germaniei cauta solutii pentru a accelera procesarea cererilor de azil care ajung in instante

Guvernul de coaliţie al Germaniei este în dezacord în legătură cu o propunere de simplificare şi accelerare a procesării cererilor de azil care ajung în instanţe, informează dpa Sîmbătă, potrivit Agerpres. Peste 300.000 de cazuri referitoare la azil erau în aşteptare la începutul anului în Tribunale Administrative excedate, o întîrziere care provoacă din ce în ce mai multă frustrare atît solicitanţilor, cît şi autorităţilor din domeniu. Guvernul Germaniei doreşte ca instanţele să decidă mai repede în cazul refugiaţilor care fac apel împotriva respingerii unei cereri de azil de către autorităţile de migraţie, dar există diferenţe în ceea ce priveşte modul în care să

fie atins acest obiectiv. Ministrul de Interne Horst Seehofer, membru al Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria, tradiţional conservatoare, a cărui abordare dură faţă de migraţie îl plasează adesea în conflict cu cancelarul Angela Merkel, a prezentat un set de proiecte de recomandări Ministerului Justiţiei.

Dar Ministerul Justiţiei, condus de social-democraţii de centru-stînga, a ridicat obiecţii faţă de propunerea lui Seehofer, a aflat dpa. Dezacordul se referă în principal la momentul şi modul în care instanţele administrative inferioare trebuie să înainteze cazurile lor instanţelor superioare. În prezent, Curtea Administrativă Federală nu poate lua hotărîri generale privind cazurile referitoare la azil, decît dacă acestea se referă la chestiuni referitoare la drepturi, adică instanţele inferioare trebuie să le evalueze de la caz la caz şi adesea se ocupă în mod repetat de aceleaşi probleme. Acest lucru necesită timp şi are ca rezultat şi faptul că landurile germane se ocupă de cazuri în moduri diferite. Seehofer doreşte ca Tribunalul Administrativ federal să aibă un cuvînt mai greu de spus, potrivit surselor dpa. Anul trecut, 133.251 de solicitanţi de azil au dat în judecată Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) în legătură cu decizia agenţiei referitoare la statutul lor de refugiat. Cei mai mulţi au fost din Siria, Irak şi Afganistan.