GUVERNUL FACE FATA SITUATIEI CE TINE DE CORONAVIRUS, A ESTIMAT SEFUL STATULUI

Autorităţile Republicii Moldova au întreprins toate măsurile de rigoare în eventualitatea apariţiei pe teritoriul ţării a coronavirusului de tip nou COVID-19. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Igor Dodon după ce a inspectat marţi, 25 februarie, Aeroportul Internaţional Chişinău şi Spitalul de boli infecţioase “Toma Ciorbă”.

Şeful statului a relevat că “nu este în creştere numărul moldovenilor care revin acasă, inclusiv din Italia, în legătură cu morbiditatea de coronavirus”. “Nu putem să le interzicem oamenilor să se întoarcă acasă, însă trebuie să monitorizăm starea de lucruri şi să fim pregătiţi pentru orice situaţie”, a precizat Igor Dodon.

Preşedintele a specificat că la Aeroport se activează în regim special, fiind funcţionale toate filtrele şi instrumentele necesare pentru a preveni trecerea persoanelor infectate. De asemenea, la Spitalul “Toma Ciorbă”, precum şi în alte instituţii medicale din ţară, sînt pregătite locuri de internare pentru eventuale persoane bolnave.

“Guvernul face faţă situaţiei, întreprinzînd toate măsurile necesare pentru siguranţa cetăţenilor în contextul răspîndirii în lume a coronavirusului. Dacă va fi nevoie, voi convoca şi Consiliul Suprem de Securitate, dar, deocamdată, instituţiile statului întreprind toate acţiunile care se impun”, a precizat şeful statului.

La rîndul său, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a menţionat că la Chişinău a fost adus din Germania un set de teste pentru detectarea virusului ce cauzează coronavirusul de tip nou. “Astăzi acestea au fost puse în aplicare şi şi-au demonstrat eficienţa. Testele pot identifica şi confirma coronavirusul, cu exactitate şi în cîteva ore”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Oficialul a anunţat că în ţara noastră nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu COVID-19, or, ministerul a creat un punct focal de monitorizare a coronavirusului de tip nou, care coordonează şi face schimb de informaţii în acest sens atît la nivel naţional, cît şi internaţional.

Luni, 24 februarie, în Republica Moldova a fost anunţat Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19. Conform autorităţilor, toate instituțiile medico-sanitare publice din ţară dispun de stocul de medicamente și echipament medical necesar, iar Laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică a recepționat 480 de teste pentru detecția virusului COVID-19 și 192 de teste de precizare și confirmare a rezultatului.

În prezent, cazuri de boală cu coronavirus de tip nou au fost înregistrate în mai multe țări, din Asia, Oceania, Africa, America și Europa. Conform situației la data de 23 februarie, la nivel global au fost raportate 78 833 cazuri de boală și 2 463 cazuri de deces.

Sursa: Moldpres