GUVERNUL ESTE IN PLINA CAMPANIE ANTINATIONALA DE FALIMENTARE A STATULUI

Neavînd expertiză în analiza economică, voi evita să operez cu termeni sau statistici faţă de care nu am competenţe în raport cu „iniţiativele fiscale” din ultimul timp. Dar şi cele preconizate pentru viitor de către guvernanţi, limitîndu-mă la evidenţe clare pentru oricine şi la consecinţele logice ale acestora. Economia Republicii Moldova este de mult timp pe butuci. Sistemul bancar „naţional” nu mai aparţine de mult Statului, respectiv cetăţenilor acestei ţări. Referindu-mă la sistemul bancar, vă garantez că ştiu foarte bine ce spun.

Cîtă vreme Dorin Drăguţanu a fost guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), sistemul era bine controlat de către Vladimir Plahotniuc. Abilitatea lui de a se „securiza personal” a constat în aceea că i-a lăsat în voie pe unii ca Ghimpu, Filat, Şor etc. să-şi verse ilicit în propriile buzunare cîteva „amărîte de sute de milioane de lei” pe diverse canale, combinaţii. Pe lîngă „securizarea temporară a propriei persoane”, grosul i-a revenit lui. Rostul numirii lui Drăguţanu în această funcţie a fost acela de a asigura spălări uriaşe de bani, iar despre acest lucru am scris un articol imediat ce a fost numit în funcţie. O dată cu culminaţia furtului miliardului, s-a dovedit că noi am avut dreptate.

Din clipa în care Plahotniuc a decis ca Sergiu Cioclea să devină noul guvernator al BNM, experţi internaţionali ne-au confirmat că BNM a fost cedată unui „control extern”. Cioclea este personajul cel mai calificat pentru un astfel de „transfer” abil, de natură să transforme Moldova într-un Stat falimentar doar la un simplu semnal codat al „cuiva”. Cedînd astfel sistemul bancar din care oricum nu mai era rost să se fure, lui Plahotniuc i-a rămasa restul ţării, pe care o jupoaie prin intermediul unui Guvern şi al unui Parlament slugarnice, laşe şi trădătoare. După ei, veţi vedea şi simţi, va urma potopul! Repet: ştiu ce spun!

Tocmai în contextul generalizat de mai sus se înscriu şi aşa-zisele reforme fiscale incluse de Guvern într-un pachet legislativ. Economiştii şi analiştii economici independenţi, nu cei aserviţi Puterii, ştiu foarte bine că aceste aşa-zise reforme fiscale, al căror scop ar fi „stimularea mediului de afaceri, creșterea veniturilor populației, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate", preced un adevărat genocid economic şi social al ţării, practic falimentarea Statului.

 

Cîteva date necesare

La prima vedere, moldoveanul simplu va simţi nevoia de a jubila în faţa acestor aşa-zise reforme fiscale, pe care le-ar putea considera umane, puse în slujba viitoarei lui bunăstării, fără să bănuiască un pic că e vorba despre o otravă care ucide lent. Cu riscul de a vă plictisi, voi reproduce doar cîteva din iniţiativele fiscale „generoase” ale Guvernului, iar aceasta pentru că este necesar spre a înţelege ce voi scrie pe mai departe.

Pentru a reduce fenomenul salariilor în plic, Executivul propune:

a) reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice;

b) reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% (se referă exclusiv la sectorul corporativ);

c) dublarea scutirii personale, de la 11.280 de lei la 24.000 de lei. Pentru prima dată, cei care primesc salarii sub minimul de existență (1.862,4 lei în 2017) nu vor mai plăti impozite.

De asemenea, pentru a elimina evaziunea fiscală a agenților economici din domeniul serviciilor HORECA și taximetrie se propun următoarele:

a) pentru industria HORECA - reducerea cotei TVA de la 20% la 10% pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele, catering etc.

Pachetul legislativ avizat de Guvern urmează să intre în vigoare la data de 1 Octombrie 2018. Înainte de alegeri!!!

Nici ţări bogate ca Germania, Franţa, Anglia, Olanda, Luxemburg etc. nu-şi pot permite astfel de „reforme fiscale umane” radicale aşa cum Guvernul de la Chişinău vrea să-i turmenteze pe moldoveni că ar fi posibil aşa ceva. Veţi vedea, cu timpul, dacă aceste „facilităţi fiscale” vor fi aplicate, că viaţa moldoveanului va deveni un Iad întrucît va fi nevoit să plătească Statului capturat însutit pentru a-şi recupera dublu sau chiar triplu aceste milostenii fiscale electorale. Cum? Prin viitoarele creşteri de preţuri la absolut orice. Sub aparenţa reducerii sau scutirii unor taxe fiscale, preţurile vor înnebuni după alegeri. Cei mai mari beneficiari vor fi cei cu venituri mari, iar asta pentru că vor plăti taxe penibil de mici faţă de cele de acum. După Iarna viitoare, moldovenii chiar că vor urla la Lună de foame şi disperare dacă planurile electorale ale guvernanţilor îi vor determina să-i voteze.

 

Prezenta şi viitoarea tragedie a moldovenilor dacă…

Noima acestor aşa-zise reforme fiscale se ascunde în disperarea lui Plahotniuc de a-şi menţine controlul absolut asupra Statului şi după viitoarele alegeri legislative. Viitorul lui este pus în pericol de două forţe politice – PSRM şi alianţa dintre PPDA şi PAS. Dacă PSRM cîştigă majoritatea parlamentară, acest partid nu va accepta niciodată ca actualii guvernanţi să scape nepedepsiţi de toate fărădelegile comise din 2009 şi pînă acum. Chiar şi în cazul unei majorităţi fragile, este de neconceput să admită o alianţă cu PDM, care ar rezulta o guvernare şantajabilă sub controlul lui Plahotniuc, iar PSRM ştie prea bine ce au păţit PLDM şi PL cînd s-au subordonat lui Plahotniuc doar pentru că „le-a lăsat” ca să fure şi ele, partidele, cîte ceva. Aceeaşi situaţie inacceptabilă este şi în cazul alianţei PPDA şi PAS.

Situaţia în care se află acum Republica Moldova este uluitor de tragică, iar reformele fiscale anunţate dezvăluie un adevăr cumplit – dacă actualii guvernanţi vor cîştiga alegerile, ţara va fi condusă la fel cum sînt conduse clanurile de mafioţi care impun ce taxe de protecţie vor ei oamenilor cinstiţi şi muncitori. Dacă opoziţia (PSRM ori PPDA ŞI PAS) va cîştiga alegerile, va renunţa să guverneze după ce va descoperi că actualii guvernanţi i-a lăsat moştenire un Stat deja falimentat. Prin tot ceea ce fac, guvernanţii vor să arate tuturor partidelor din opoziţie că nu mai au un Stat pe care să dorească să-l guverneze. Puţini înţeleg tragismul acestei situaţii!

Revenind asupra imposturii guvernamentale cu privire la reforma fiscală, constatăm că aceasta este o acţiune disperată la care un Stat ca Republica Moldova nu ar trebui să recurgă dacă nu doreşte să falimenteze. O astfel de reformă şi o creştere salarială înainte de alegerile parlamentare nu au suport logistic, financiar şi economic, iar asta, în primul rînd, pe fondul sistării asistenţei financiare din partea UE, dar şi a SUA. Guvernarea a declarat război politic UE şi SUA, anulînd practic orice demers proeuropean, dar vrea să deturneze atenţia moldovenilor de la această situaţie groaznică în care au împins ţara prin aparente, nu reale, pomeni fiscale şi salariale.

Prin aceste reforme populiste, guvernanţi vor să sfideze UE, pînă într-atîta încît este posibil ca ziua în care ar putea fi anulată circulaţia fără vize a moldovenilor în Europa să fie cu mult mai apropiată decît se gîndeşte cineva. Guvernanţi bagatelizează şi îi mint pe moldoveni ca ei să nu priceapă gravitatea cumplită a ruperii relaţiilor de asistenţă financiară cu UE, manipulîndu-i cu „excelentele realizări” ale unor acorduri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM). Moldoveanul de rînd îi poate crede căci nu pricepe nimic din toate acestea. Pe de altă parte, problema guvernării e că FMI şi BM nu pot rămîne indiferente, la nesfîrşit, faţă de un Stat care continuă să fure şi după ce l-a împrumutat. Statul împrumutat, în cazul dat Republica Moldova, trebuie să demonstreze că nu va permite celor de la Putere să mai fure sau să facă false reforme fiscale din simplul motiv că trebuie să strîngă bani cît mai mulţi din taxe şi impozite ca să-şi plătească datoriile contractate. FMI şi BM au demonstrat această intransigenţă încă de Joi, 26 Iulie, cînd Parlamentul a votat „conspirativ” un pachet legislativ ce prevede şi amnistia fiscală pentru cei care şi-au ascuns pînă acum banii furaţi, inclusiv pentru complicii la furtul miliardului.

 

Plahotniuc a declarat război total UE, SUA, FMI, BM şi întregii lumi

După ce s-au văzut cu un acord încheiat cu FMI şi BM, guvernanţii şi majoritatea parlamentară au crezut că pot fenta „moldoveneşte” şi aceste instituţii. O altă lovitură frontală a fost aplicată partenerilor externi de majoritatea parlamentară controlată de Plahotniuc, Joi, 26 Iulie, cînd a votat amnistia fiscală favorabilă tuturor marilor mafioţi care au jefuit ţara din 2009 şi pînă acum. Precizăm că, potrivit proiectului, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate. Acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate pînă la 10 decembrie 2018. Aproape instantaneu, FMI a dat publicităţii o opinie preliminară a experţilor săi în care se notează:

„Concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Actualmente, experții FMI analizează implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, se mai arată în opinia emisă de FMI.

Tot în aceeaşi zi, Ambasada SUA de la Chişinău a emis următorul comunicat: „Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”.

La rîndu-i, şeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, şi-a expus şi domnia sa poziţia: „Republica Moldova și-a asumat angajamentele față de UE, prin Acordul de Asociere, Agenda de Asociere și Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară, la fel ca și angajamentele față de alți parteneri internaționali. Legislația adoptată astăzi (26 Iulie; n. aut.), dacă este aplicată, într-o manieră grăbită și netransparentă, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri”, a declarat ambasadorul UE. Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale”.

La unison cu FMI, Ambasada SUA şi Delegaţia UE, Banca Mondială (BM) a comunicat: "Grupul Băncii Mondiale este profund îngrijorat de pachetul de legi recent aprobat, privind inițiativele fiscale și amnistia capitalului, deoarece acestea ar putea submina angajamentul guvernării de a lupta cu corupția și ar putea avea un impact negativ asupra respectării impozitelor, ducînd la riscuri semnificative. Pachetul de legi este incompatibil cu programul de reforme sprijinit de Grupul Băncii Mondiale. Banca Mondială va continua să evalueze consecințele pachetului adoptat atunci cînd vor fi disponibile mai multe detalii".

Acum înţelegeţi în ce război a angrenat Plahotniuc această ţară şi cît de tragic a izolat-o de restul lumii civilizate doar pentru propria-i supravieţuire la Putere? Veţi vedea că am dreptate cînd spun că Plahotniuc are pentru ţară cele două scenarii pe care vi le-am descris – ori va continua, după alegeri, să conducă el ţara izolată definitiv ca pe un trib de sclavi condus de o camarilă mafiotă, ori, dacă va pierde alegerile, viitorii guvernanţi vor constata că au ajuns la Putere într-un Stat falimentar, care există doar scriptic, în calitate de dator vîndut în contul viitoarelor generaţii, în nişte rapoarte financiare internaţionale de monitorizare şi recuperare a datoriilor!

Mihai CONŢIU