GUVERNUL EMITE STIRI FALSE DESI PRIMESTE BANI DE LA UE CA SA COMBATA DEZINFORMAREA

Minciunile de după semnarea Memorandumului şi neputinţa respectării condiţiilor impuse

Nimic nu este mai revoltător decît farsa integrării europene pe care guvernanţii moldoveni o simulează de opt ani, dar şi cu o mai mare şi deşănţată intensitate de cînd ţara este guvernată de către partidul unic, care este PDM! Pentru guvernanţii de după 2009, Uniunea Europeană, în sine, nu a însemnat nimic altceva decît o casă bogată la care au tot mers cu mîna întinsă după ajutoare nerambursabile şi împrumuturi, oferind în schimb garanţia unor promisiuni reformiste pe care ei nu le-au luat niciodată în serios. Ce să mai reformezi în Republica Moldova rămasă fără populaţie?

Numai în ultimii şapte ani, UE a acordat Republicii Moldova 746 milioane de euro gratuit, fonduri nerambursabile. În urmă cu cîţiva ani, cînd premier era Vlad Filat, ştiam că UE oferise Chişinăului o sumă care se cifra undeva pe la circa patru milioane de euro, bani nerambursabili, iar asta pentru ca guvernanţi să-i informeze corect pe moldoveni despre binefacerile pe care UE le face ţării lor. După cîte îmi amintesc din informaţiile de care dispuneam atunci, aceşti bani au fost sifonaţi, spălaţi şi „argumentaţi” prin editarea Acordului sau Acordurilor de Asociere cu UE care urmau să fie semnate. Cine dracu să le citească dacă nici ei nu le-au citit ca să le înţeleagă atunci cînd le-au semnat? Mai apoi, chiar patru milioane de euro să fi costat editarea lor? Nu are dreptate Preşedintele Igor Dodon cînd rîde de ei, iar asta în contextul în care ştie prea bine cum fosta guvernare comunistă din care făcea parte a semnat în termeni profesionişti şi reciproc avantajoşi Palanul de Acţiuni UE-RM? Acest lucru îl recunosc şi europenii, de fapt!

Scriu asta ca să înţelegeţi că aceşti guvernanţi se poartă cu UE la fel ca şi turiştii de neam prost care fură din hoteluri săpunurile, hîrtia igienică şi prosoapele! Scriu asta ca să înţelegeţi cît au furat aceşti guvernanţi din cele 746 milioane de euro oferite gratuit! Scriu asta ca să înţelegeţi de ce guvernanţii n-au vrut niciodată să le spună moldovenilor cîţi bani au primit de la UE pentru ţară, nu pentru ei şi campaniile lor electorale mincinoase! Reţineţi că aici este vorba doar despre banii primiţi cu titlu de gratuitate, pe daiboj, de pomană, nicidecum de cei împrumutaţi de la organismele financiare internaţionale, care, la începutul lunii Iulie 2017, rotunjeau o datorie externă de 6,688 de miliarde de dolari, datorie pe care guvernele prezente şi viitoare o restituie din buzunarele moldovenilor!

Acum, guvernanţii, după ce nu i-a băgat la puşcărie pe cei care au monitorizat furtul miliardului şi înstrăinarea aeroportului, iar aici mă refer la Iurie Leancă, Dorin Drăguţanu, Valeriu Lazăr şi „bancherii particulari”, au nevoie ca de aer de o sută de milioane de euro de la UE, din care 60 sub formă de împrumut, iar 40 sub formă de gratuitate, nerambursabili. Observaţi, domniile voastre, totuşi, că actuala guvernare a partidului unic, PDM, se comportă de parcă nu ar fi avut nici un aport la guvernările care l-au precedat pe Pavel Filip! O astfel de atitudine trădează dispreţul lor profund faţă de moldoveni, pe care îi consideră incapabili să înţeleagă realitatea.

În fond, începînd cu 2010, PDM a fost permanent la guvernare. Instabilitatea ţării este cauzată de aceea că PDM a avut permanent controlul absolut asupra unor instituţii fundamentale ale Statului, aşa cum sînt Justiţia, Procuratura, CNA, SIS etc. Cînd UE a decis sistarea asistenţei financiare pentru reforma Justiţiei, premier devenise deja Filip. Reforma Justiţiei este un proces îndelungat şi a depins în exclusivitate de PDM, de Vlad Plahotniuc. A avut opt ani la dispoziţie ca s-o depolitizeze, să renunţe la a-şi exercita controlul exclusiv asupra ei. Cînd vorbim despre Justiţie, fireşte că aceasta mai include Procuratura şi CNA. Reforma Justiţiei cerută de UE nu va avea loc niciodată în această conjunctură guvernamentală! Actualii guvernanţi mai bine se lipsesc de banii de la UE decît să renunţe la controlul asupra sistemului!

Tocmai în această stare de lucruri existentă trebui să înţelegem de ce în Memorandumul de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova se prevede îndeplinirea de către Guvernul de la Chişinău a 28 de condiţii, în schimbul oferirii de asistenţă financiară din partea UE! Finanţatorii europeni au înţeles că nu mai are rost să spere că guvernanţii moldoveni pot deveni parteneri de încredere. Din acest motiv, au impus condiţii de finanţare nemaiîntîlnite în nici o relaţie a UE, ca finanţator, cu alte ţări extra-comunitare.

 

Bordelul politic ilegal de la Chişinău nu se dezminte

Se ştie deja, reţineţi!, că Uniunea Europeană a alocat, în premieră, în bugetul pentru 2018, o sumă de 4,9 milioane de euro care va fi folosită pentru combaterea dezinformării şi a ştirilor false. Unul dintre destinatarii asistenţei este şi Republica Moldova. La data de 23 Noiembrie, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate, Johannes Hahn, a anunţat semnarea mai sus menţionatului Memorandum de Înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova. Banii vor putea ajunge la Chişinău doar după ce Comisia Europeană şi Serviciul de Acţiune Externă al UE vor evalua modul în care Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit angajamentele legate de ”respectarea mecanismelor democratice, statul de drept şi drepturile omului, luînd în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE”.

Aşadar, UE acordă Republicii Moldova bani pentru combaterea dezinformării şi a ştirilor false, dar ce fac guvernanţii care primesc aceşti bani? Mint şi dezinformează pe bani europeni! Ca să nu fiu acuzat de subiectivism la această temă, prefer mai curînd să-l citez pe un deputat român „frate”, Matei Dobrovie, care se referă la modul în care presa controlată de Vladimir Plahotniuc a anunţat că simpla semnare a Memorandumului dintre RM şi UE înseamnă de fapt acordarea unei primei tranşe din asistenţa financiară oferită Republicii Moldova.

Ştirile false în legătură cu asistenţa financiară acordată de către UE Republicii Moldova, puse pe post de către televiziunile controlate de preşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc, provoacă critici dure chiar şi la Bucureşti. „Cu doar puţin timp înainte, Puterea de la Chişinău producea o dezinformare de toată frumuseţea legată tocmai de asistenţa financiară europeană, ce ar urma să fie vărsată fără condiţionalităţi politice şi tehnice”, a spus deputatul de la Bucureşti. 

„Ştirea s-a „rostologlit” rapid şi în cîteva publicaţii independente de la Chişinău, a fost preluată inclusiv de ziare finanţate de la Bucureşti, a devenit virală pe reţelele de socializare. Şi nu a lipsit nici de pe site-ul oficial al Guvernului Republicii Moldova. Declaraţiile oficialilor UE şi documentele emise la Bruxelles au devenit ţinta manipulării trusturilor de presă. Acelaşi lucru l-a făcut şi Guvernul de la Chişinău în frunte cu filosoful naţiunii Filip, încercînd să sugereze că totul a fost doar o confuzie făcută de presă. Oficialii moldoveni şi presa controlată de Plahotniuc nu au rectificat în nici un fel informaţiile difuzate”, a precizat deputatul român Matei Dobrovie.

În acest context, vă reamintim că guvernarea şi presa aservită ei au dat ca sigură deblocarea primei tranşe a asistenţei financiare oferită de UE la sfîrşitul acestui an sau cel tîrziu la începutul anului viitor. Cînd au fost date publicităţii cele 28 de condiţii impuse, guvernaţii şi presa controlată de ei au scăldat-o, spunînd că marea majoritate a condiţiilor înaintate de către UE sînt ca şi îndeplinite. În aceste circumstanţe, în editorialele care vor urma, vom analiza cele 28 de condiţii pe care Guvernul este obligat să le îndeplinească pentru obţinerea finanţării, precum şi imposibilitatea reală ca acestea să fie şi aplicate.

Mihai CONŢIU