GUVERNUL CONDAMNĂ ACŢIUNILE STRUCTURILOR DE FORŢĂ TRANSNISTRENE

Guvernul Republicii Moldova condamnă reţinerea de către structurile de forţă transnistrene a directorului liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, dl I. Iovcev, şi altor doi angajaţi ai şcolii. Reţinerea a fost efectuată în baza unor învinuiri total nejustificate. De asemenea, au fost reţinuţi şase membri ai contingentului moldovenesc de pacificatori prezenţi la faţa locului. Incidentul a avut loc lîngă localitatea Parcani, situată în Zona de Securitate.

Guvernul califică această acţiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Acest incident se înscrie în şirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituţiilor moldoveneşti, inclusiv a şcolilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană. Totodată, reţinerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare.

Autorităţile statului au întreprins eforturile necesare pentru soluţionarea problemei date.  De asemenea, au fost sesizaţi partenerii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare. În rezultatul acţiunilor întreprinse toate persoanele reţinute au fost eliberate. Incidentul în cauză va fi abordat în mod prioritar în cadrul mecanismelor de dialog cu reprezentanţii de la Tiraspol, inclusiv în cadrul Comisiei Unificate de Control. Guvernul Republicii Moldova atenţionează structurile de forţă trasnistrene asupra responsabilităţii pentru consecinţele acţiunilor provocatoare pe care le întreprind.

Biroul comunicare şi relaţii cu presal al Guvernului Republicii Moldova

Directorul, contabila şi şoferul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, reţinuţi de către securitatea transnistreană sub acuzaţia de contrabandă, au fost eliberaţi. La fel, au fost eliberaţi şi cei 6 membri ai contingentului moldovenesc de pacificatori, care s-au deplasat la faţa locului pentru a clarifica situaţia, dar au ajuns şi ei să fie reţinuţi.  Incidentul a avut loc pe 5 februarie, lângă localitatea Parcani, situată în Zona de Securitate. (IPN)