GUVERNUL A VOTAT BUGETUL PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE ANTICIPATE

Membrii Guvernului au votat bugetul pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Conform hotărîrii, s-a decis alocarea a 70 de milioane de lei, bani ce vor fi luați din fondul de rezervă al Guvernului.

Miercuri, membrii Guvernului în exercițiu s-au întrunit în ședință pentru a decide suma care ar urma să fie alocată pentru alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc în data de 11 iulie. Este vorba despre 70 de milioane de lei și nu 125 de milioane, așa cum a estimat Comisia Electorală Centrală.

Astfel, Guvernul a recomandat CEC-ului să-și revadă devizul estimativ de cheltuieli pentru a micșora suma anunțată anterior de către membrii Comisiei Electorale Centrale. 

În context, ministrul interimar al Agriculturii a declarat în cadrul ședinței că pînă a se lua o hotărîre în privința banilor alocați pentru alegeri, au fost discuții aprinse între membrii Guvernului în exercițiu. Mai mult, el a precizat că, în urma alocării celor 70 de milioane de lei pentru alegerile parlamentare anticipate, în fondul de rezervă al Guvernului vor rămîne 28 de milioane de lei. 

Totodată, și ministrul interimar al Justiției și-a expus opinia în raport cu hotărîrea luată de Guvern. 

„Din punct de vedere politic, eu salut că s-a găsit o soluție adecvată pe de o parte să nu blocăm procesul de organizare a alegerilor anticipate, dar pe de altă parte să ne asigurăm că bani în fondul de rezervă rămîn, astfel încît să putem interveni în situații urgente, așa cum ele ar putea să apară în condițiile în care Republica Moldova se află încă în stare de pandemie”, a menționat ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi. 

Premierul interimar a menționat că dacă suma alocată nu va fi suficientă, atunci membrii Guvernului se vor întruni din nou în ședință și vor căuta surse suplimentare pentru ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare fără probleme. 

Menționăm că miercuri, 12 mai, membrii Guvernului s-au întrunit în ședință în format clasic și nu online așa cum se făcea pînă acum. Acest lucru s-a întîmplat pentru prima dată de la începutul pandemiei. 

Amintim că în data de 28 aprilie, șeful statului a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021. Ulterior, CEC a anunțat că pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie vor fi necesare 125 de milioane de lei. 

Sursa: sputnik.md