GUVERNUL A DECIS: SALARIILE IN NUMERAR AR PUTEA SA DISPARA

Guvernul a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, un proiect de lege elaborat de Valentina Buliga care prevede interzicerea transferului salariului altfel decît prin virament. Totuși, dacă proiectul va fi votat în Parlament, acesta se va aplica doar locuitorilor orașelor. În sate, oamenii vor putea primi lefurile, la solicitare, atît prin virament, cît și prin numerar.

Proiectul în cauză va oferi posibilitatea sporirii cotei salariului și diminuarea practicii de achitare a salariului în plic. Se propune ca în localitățile urbane, salariul să fie efectuat doar prin virament la contul salariatului, iar în localitățile rurale - la solicitarea angajatului - atît prin virament, cît și în numerar, din cauza numărului redus de bancomate în sate.

Plata în numerar va fi permisă doar în cazul în care prestatorul de servicii se află în stare de lichidare, reorganizare sau în cazul blocării conturilor din motive juridice.

Potrivit autoarei proiectului, deputatei Valentina Buliga, documentul vine drept o pîrghie de „perfecționare a normalor salariale, diminuarea plăților neformale și sporirea protecției sociale a salariale”.

Proiectul urmează să fie discutat în Parlament, după care va fi votat sau respins.

Sursa: agora.md