GUVERNUL A APROBAT PLANUL NAŢIONAL PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ PE ANUL 2014

Documentul are la bază 11 obiective, printre care majorarea ratei de ocupare a forţei de muncă, reducerea ratei şomajului, crearea locurilor de muncă prin promovarea spiritului de întreprinzător, prevenirea şi eliminarea de pe piaţa muncii a oricăror forme de discriminare. Un alt obiectiv este managementul impactului migraţiei asupra pieţei forţei de muncă pentru atenuarea consecinţelor negative şi intensificarea efectelor pozitive ale fenomenelor în cauză.

Pentru obţinerea obiectivelor vor fi luate un şir de măsuri, printre acestea: intensificarea procesului de acordare a creditelor în cadrul Programului Naţional de abilitare Economică a Tinerilor; dezvoltarea şi promovarea programelor de instruire antreprenorială şi promovarea proiectelor, apluicarea cărora contribuie la crearea noilor locuri de muncă.

Vor fi organizate traininguri de instruire şi formare a abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor, precum şi angajarea lor în cîmpul muncii, promovarea activităţii de voluntariat, promovarea proiectului de lege cu privire la profesiile muncitoreşti şi elaborarea conceptului privind parteneriatul social public-privat în sistemul vocaţional-tehnic.

Se preconizează că aproximativ 7200 de persoane care nu au un loc de muncă şi care sînt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă vor beneficia de ajutor de şomaj.

De asemenea, se preconizează crearea registrului de evidenţă a oamenilor de creaţie – liberi profesionişti în vederea încadrării acestora în realizarea unor proiecte din domeniu, cu suportul Ministerului Culturii şi a uniunilor de creaţie.

Comunicat de presă al Guvernului R. Moldova