GUVERNUL A APROBAT O FOAIE DE PARCURS PENTRU DEZVOLTAREA ÎNVĂŢĂMÎNTULUI VOCAŢIONAL

Foaia de parcurs îşi propune să dezvolte învăţămîntul vocaţional, astfel încît oferta educaţională să coincidă cu cererea de pe piaţa muncii. În acest context, urmează să fie îmbunătăţită metodologia de prognozare a cererii pe piaţă, fiind elaborat un studiu despre piaţa muncii. Totodată, va fi revizuit clasificatorul ocupaţiilor.

În acelaşi timp, va fi efectuată reconfigurarea reţelei de instituţii vocaţional/tehnice prin intermediul unui proces de cartografiere.

„Această Foaie de parcurs nu este altceva decît un Plan de Acţiuni pe termen scurt. La începutul anului viitor vom începe procesul de cartografiere în şcolile profesionale şi colegii, după care vom avea un proces de analiză ce va arăta care instituţii sînt relevante şi care au capacităţi şi sînt suficient de puternice”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Maia Sandu a precizat că vor fi aplicate două modele, în baza sistemului dual de educaţie, în parteneriat cu mediul de afaceri, începînd din luna septembrie, anul viitor. În acest scop, va fi modificat şi cadrul juridic.

„Ca să pilotăm modelul dual, trebuie să avem contracte ce i-ar responsabiliza pe elevii care vor beneficia de contribuţii din partea agentului economic să lucreze cel puţin 1-2 ani la aceste întreprinderi sau să ramburseze costurile, însă noi nu avem cadru legal. Acesta este doar un exemplu de modificări la cadrul legal pe care trebuie să le facem în următoarele luni”, a mai spus ministrul Educaţiei.

„Toate aceste reforme trebuie să ne ajute să aducem tineri competenţi şi să le insuflăm încrederea că o şcoală profesională poate să le ofere un loc de muncă bine plătit”, a conchis Maia Sandu.

În acest context, Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat că aceste schimbări sînt necesare, întrucît mediul de afaceri are nevoie de muncitori calificaţi.

„Nu sîntem primii în lansarea acestor modele, sînt ţări care au reuşit. Dacă avem nevoie de experţi, chiar recent vorbeam cu unul dintre cei mai buni experţi din Austria, care este disponibil să vină în Moldova şi să ne ajute. Să aplicăm formule care deja şi-au demonstrat viabilitatea”, a spus şeful Cabinetului de miniştri.

Foaia de parcurs va fi aplicată în perioada 2013-2014, iar trimestrial va fi prezentat un raport privind aplicarea acesteia.

Documentul a fost elaborat în cadrul Strategiei de dezvoltare a învăţămîntului vocaţional/tehnic pentru anii 2013 – 2020.

Sursa: Moldpres