GRUPUL V4 SI R. MOLDOVA VOR ELABORA UN PLAN COMUN DE ACTIUNI PENTRU SUSTINEREA PARCURSULUI EUROPEAN AL TARII

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a avut astăzi o întrevedere cu viceminiştrii Afacerilor Externe ai ţărilor Grupului Vîşegrad (V4). Din delegaţie fac parte viceminiştrii de Externe ai Cehiei, Ivo Šrámek, Poloniei, Konrad Pawlik, Slovaciei, Peter Burian, şi Ungariei, István Mikola.

Un subiect important pe agenda discuţiilor a fost Consiliul de Asociere RM-UE, din 16 martie curent, eveniment care va consemna o primă evaluare a implementării Acordului de Asociere RM-UE şi va permite stabilirea domeniilor prioritare în care ţara noastră are nevoie de asistenţa UE. În context, oficialul moldovean a menţionat că R. Moldova mizează, în continuare, pe sprijinul celor patru ţări, atît în formatul V4, cît şi pe linie bilaterală, în special pentru atragerea investiţiilor şi extinderea exporturilor de produse moldoveneşti pe piaţa comunitară.

Totodată, a fost exprimată intenţia autorităţilor de la Chişinău de a valorifica pe deplin oportunităţile oferite de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, din mai anul curent. „Dorim ca la Summit-ul de la Riga să avem o reconfirmare a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi oferirea unei viziuni cu privire la perspectiva europeană”, a declarat viceministrul Iulian Groza.

La rîndul lor, oficialii europeni au salutat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a continua programul ambiţios de reforme şi au reiterat disponibilitatea de a acorda asistenţă, în continuare, în domenii cheie precum reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi securitatea energetică.

De asemenea, interlocutorii au discutat despre importanţa aprofundării dialogului cu regiunea transnistreană, astfel încît toţi cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de pe urma implementării prevederilor Zonei de Comerţ Liber dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană.

Reprezentantul Preşedinţiei în exerciţiu a Grupului V4, viceministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Peter Burian, a propus elaborarea unui Plan comun de acţiuni pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Planul va include acţiuni concrete de asistenţă şi dezvoltare din partea ţărilor Grupului V4 pentru R. Moldova, cu scopul de a contribui la implementarea obiectivelor Acordului de Asociere RM-UE.