”Gruppe S” este judecat in Germania pentru pregatirea de atentate teroriste

Doisprezece membri ai unui grupuscul de extremă dreapta au început să compară de Marţi în faţa Justiţiei germane, acuzaţi de planificare de atentate împotriva unor moschei şi responsabili politici în Germania, informează AFP, potrivit agerpres. Acuzaţii, cu vîrste cuprinse între 32 şi 61 de ani şi care erau reuniţi începînd din Septembrie 2019 în cadrul grupusculului „Gruppe S”, trebuie să răspundă în faţa Înaltei Curţi regionale din Stuttgart pentru crearea unei organizaţii teroriste – şi susţinerea pe care i-au adus-o – şi al cărei obiectiv era de a provoca „o stare apropiată de războiul civil”, potrivit acuzaţiei.

„Creierul” grupării, Werner S., aflat în detenţie provizorie în Augsburg, face obiectul unei alte proceduri judiciare. Potrivit radioului public regional SWR, el a propus pînă la 50.000 de euro unui membru al mafiei italiene pentru a ucide un martor.

Poliţia a descoperit arme grele şi muniţii în timpul unor percheziţii la locuinţe ale unor membri ai grupării ce intenţionau să atace în special musulmani şi vorbeau între ei despre un posibil atentat împotriva Reichstag-ului, clădirea unde se află Camera deputaţilor.

„Gruppe S”, ce comunică numai pe chat pe internet, intenţiona de asemenea să atace doi responsabili ai Verzilor germani, printre care copreşedintele acestora Robert Habeck, potrivit cotidianului regional Stuttgarter Zeitung. De asemenea, ei aveau în vizor mai multe moschei pe care intenţionau să le atace simultan, în momentul rugăciunii de Vineri.

Audierile se desfăşoară în condiţii de securitate sporită şi ar urma să dureze pînă cel puţin în luna August.

Unsprezece dintre cei 12 acuzaţi de află în detenţie preventivă după ce au fost arestaţi pe 14 Februarie 2020.

Mişcarea de extremă dreapta este la ora actuală considerată de Serviciul de informaţii interne al Germaniei drept principala ameninţare la adresa securităţii statului. Ea se află în colimatorul autorităţilor după atentatul eşuat din Octombrie 2019 împotriva unei sinagogi din Halle, soldat cu doi morţi, şi uciderea de către un neonazist condamnat a unui responsabil politic conservator ce susţinea primirea de refugiaţi în Germania, Walter Lübcke, în Iunie 2019 la Kassel.

Nouă tineri, toţi de origine străină, au fost ucişi în Februarie 2020 la Hanau, lîngă Frankfurt, într-un atentat rasist comis de un bărbat implicat în mişcarea complotistă.

Crimele şi delictele legate de extremă dreaptă au atins în 2020 în Germania cel mai ridicat nivel după 2001, cu peste 23.000 de acte cu motivaţie rasistă, antisemită sau îndreptate împotriva sistemului democrat.