GRUPAREA STAT ISLAMIC A DECAPITAT UN COMBATANT KURD ÎN IRAK – VIDEO

Gruparea extremistă Stat Islamic (SI) a decapitat un combatant kurd în Irak, ameninţînd regiunea autonomă Kurdistan cu alte execuţii dacă îşi va continua cooperarea cu Statele Unite, a anunţat centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

Washingtonul desfăşoară din 8 August raiduri împotriva poziţiilor SI în Nordul Irakului, după ce islamiştii au avansat către Kurdistan şi au aruncat în stradă zeci de mii de persoane, între care un număr mare de creştini şi yazidi, o minoritate kurdofonă nemusulmană.

Pe înregistrarea video difuzată de aripa SI din provincia Ninive în Nordul Irakului, se poate vedea un grup de combatanţi kurzi reţinuţi de grupare, îmbrăcaţi în portocaliu. Trei dintre ei îi cer preşedintelui Kurdistanului irakian Masoud Barzani "şi Guvernului kurd să pună capăt cooperării lor" cu Statele Unite, potrivit SITE.

"Nu lăsaţi America să intervină în regiunea noastră. Sufletele noastre sunt în mîinile voastre (...) Orice eroare sau imprudenţă din partea dumneavoastră ne va face pe noi să ne pierdem viaţa", a declarat unul dintre captivi, potrivit SITE.

Ulterior apare un alt ostatic în uniformă portocalie înconjurat de trei bărbaţi îmbrăcaţi în negru în faţa unei moschei din Mosul, capitala provinciei Ninive, în timp ce în a doua jumătate a ecranului defilau imagini cu întîlniri între liderii kurzi şi americani. Unul dintre islamişti îl decapitează apoi pe combatantul kurd.

Săptămîna trecută SI a difuzat o înregistrare video cu decapitarea în Siria a jurnalistului american James Foley şi în care ameninţa un alt ostatic, pe Steven Sotloff, cu aceeaşi soartă dacă raidurile americane în Irak vor continua.

Cunoscută pentru cruzimea ei, gruparea extremistă islamistă Stat Islamic, creată în 2006 în Irak sub un alt nume, a reapărut în forţă în 2013 în plin război în Siria şi a proclamat la sfîrşitul lui Iunie un califat islamic în regiunile cucerite în această ţară şi în Irak.

(Mediafax.ro)