GRUPAREA JIHADISTA STATUL ISLAMIC REVENDICA ATACUL CU CUTIT DIN RUSIA

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat într-un comunicat atacul comis sîmbătă în Surgut, Siberia, unde un bărbat a înjunghiat mai multe persoane în plină stradă, înainte de a fi lichidat, informează AFP și DPA.

Organizația ultraradicală, care a revendicat și atentatele din Spania, soldate cu 14 morți și peste 120 de răniți, subliniază că "atacatorul din orașul Surgut este un soldat al SI", potrivit unui comunicat difuzat de agenția sa de propagandă Amaq.

Un individ, înarmat cu un cuțit, a fost împușcat de poliția rusă după ce a înjunghiat opt persoane în plină stradă la Surgut, oraș în Siberia, au anunțat sîmbătă dimineața anchetatori ruși, citați de DPA și AFP. Ulterior, numărul răniților a fost revizuit în scădere, la șapte, patru dintre răniți fiind în stare gravă.

Autorul a fost identificat, a anunțat de asemenea poliția regională, afirmînd că pista unui "atentat terorist" nu este cea privilegiată. "Versiunea că atacul ar fi un atentat terorist nu este principala noastră versiune", a declarat pentru Interfax poliția locală, adăugînd că l-a identificat pe atacator, un bărbat născut în 1994 la Surgut, și că examinează în prezent eventualele sale antecedente psihiatrice.

Această declarație, nereluată într-un comunicat al poliției, a provocat perplexitate în rîndul unor internauți ruși, printre care și opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi. "Un bărbat care fuge cu un cuțit și care încearcă să ucidă maximum de persoane. Ce-i asta dacă nu un atentat?", a notat Navalnîi pe Twitter.

Imagini difuzate de site-uri de știri și posturi de televiziune din Rusia arătau trupul neînsuflețit al atacatorului acoperit cu un cearșaf alb, cu un cîine polițist inspectînd cadavrul.

Primarul Surgutului, Vadim Șuvalov, i-a îndemnat într-un mesaj video pe locuitorii acestui oraș din Siberia de Vest să-și păstreze calmul, dînd asigurări că poliția are situația sub control.

Un centru comercial situat nu departe de locul atacului a fost evacuat, a declarat directorul acestuia pentru TASS.

Acest atac intervine la o zi după un atac similar în Finlanda, unde un individ a înjunghiat mortal două persoane și a rănit alte opt în orașul Turku (sud-vest).

Spania a fost joi și vineri ținta a două atentate separate, la Barcelona și Cambrils, în Catalonia (nord-est), soldate cu cel puțin 14 morți și 120 de răniți.

Sursa: Agerpres