GRESELILE MAIEI SANDU

Despre setea neomenească a liderei PAS de a deveni președinte

La 12 noiembrie guvernul Maia Sandu a fost demis. Acest lucru a condus la destrămarea blocului ACUM, apariția blocului unionist Unirea, reformatarea puterii în toate raioanele.

 

”Victima” și ”ratatul”

După căderea guvernului laurii i-au revenit Maiei Sandu. Andrei Năstase și Platforma PDDA au nimerit într-o situație idioată. La alegerile locale Sandu și-a făcut apariția cu figurantul unui dosar penal Dorinel Chirtoacă, astfel, îngropîndu-l cu eleganţă pe Năstase. E clar că și Năstase a făcut totul ca să piardă, dar ultimul cui în sicriu i l-a bătut Maia Grigorievna. Ulterior, tot ea a propus legea procuraturii, fără măcar să consulte colegii PPDA.

Pe fundalul demisiei Maia apare ca o victimă, iar Năstase ca un ratat. Ratingul PAS a devenit de 3-4 ori mai mare ca al PPDA al lui Năstase. El nu nimerește în Parlament în caz de alegeri anticipate. Sandu l-a păcălit cu o mare abilitate și, practic, a distrus partidul finului lui Victor Ţopa, implicîndu-l în aventura cu demisia guvernului.

Maia Sandu contează foarte mult pe alegeri anticipate, în care ar putea atinge cîteva ținte. L-ar fi înlăturat pe Năstase și PPDA din Parlament, ar fi terminat cu unioniștii, care deocamdată sînt slabi și divizați, și ar înghiți întregul flanc drept. Aflîndu-se în funcția de premier, ar fi putut să utilizeze toate resursele administrative și să ia mai multe voturi ca PSRM.

Folosindu-se de presiunile externe și judecătoriile controlate, ar fi putut încerca să devină iarăși premier, în alianță cu PDM. Iar fiind premier, să ocupe fotoliul de președinte… Ulterior ar fi putut să înece PSRM și PDM, instalînd o ”democrație totală”, ca în Ucraina.

De fapt, toate combinațiile lui Sandu cu demiterea guvernului au avut un singur scop – să obţină funcția de președinte, pe care o visează încă din anul 2016. Și pentru realizarea acestui scop ea va recurge la orice mijloace.

Însă calculele ei au fost greșite. Ea a crezut că va fărîmița și strivi toate partidele din țară, asmuțîndu-le împotriva lui Igor Dodon. Dar mai există posibilitatea că ea ar putea să le unească împotriva sa…

 

Cărțile s-au amestecat

Bineînțeles, Sandu nu s-a așteptat ca Igor Dodon să decidă numirea lui Ion Chicu în funcția de premier și că nu va dizolva parlamentul.

Calculul ei era logic: exista un risc real (și, posibil din exterior, în lupta împotriva Gazprom) de sistare a tranzitării gazului prin Ucraina. De asemenea, au scăzut transferurile gasterbaiterilor, au scăzut veniturile de la transportarea mărfurilor în UE. În același timp, în opinia lui Sandu, Igor Dodon și PSRM au început să-și consolideze pozițiile. Președintele și-a întors SIS-ul, PSRM a primit două fotolii de miniștri, presă suplimentară (aluzie la retransmiterea postului ”Pervîi kanal” din Rusia).

Trebuia la modul urgent, atît timp cît ratingul încă e bun, sa plece de la putere și să înceapă alegerile parlamentare anticipate, ulterior – prezidențiale. Și trebuia să plece în calitate de victimă, nu de premier ratat. Pentru asta și a fost necesară toată aventura cu reforma procuraturii.

 

De ce Sandu era convinsă că Dodon nu va numi un nou guvern, fără blocul ACUM?

În primul rînd, Sandu era convinsă că va avea loc o izolare internațională a Moldovei, ca pe timpul lui Plahotniuc și Occidentul va bloca finanțarea externă a Republicii Moldova. În al doilea rînd, Dodon nu va decide să-și asume răspunderea în condițiile unei crize economice, lipsei bugetului, datoriilor la salarii, politicii fiscale dure, pe care Sandu a convenit-o cu FMI. În al treilea rînd, PSRM nu va avea voturi. Căci PDM vroia alegeri anticipate, mai ales după un rezultat bun la alegerile locale. În al patrulea rînd, Sandu a reușit să ia sub control justiția, numind un procuror general interimar, președintele CSM, șefii procuraturii anticorupție. Un pas la stînga sau dreapta - și această mașinărie avea să fie pornită împotriva membrilor PSRM. Parțial, așa și s-a întîmplat.

 

Calcul greșit

Însă Maia a greșit. La 14 noiembrie PSRM și PDM au votat noul guvern Ion Chicu. Miza pe faptul că PDM nu va susține guvernul, din dorința revanșării la alegerile anticipate, a fost greșită. În partid lumea înțelegea bine că în acest caz (mai ales dacă va fi aplicat sistemul proporțional) Sandu va lua de două sau trei ori mai puține voturi. Mai mult ca atît, vicepreședinții blocului ACUM purtau discuții cu cîţiva deputați apropiați de Plahotniuc.

Însă 4/5 din deputații democrați nu mai sînt controlați de oligarh. El i-a fraierit, a fugit, lăsîndu-i în voia sorții. Acest lucru i-a scăpat Maiei Sandu.

De asemenea, a fost greșit calculul că Dodon nu va îndrăzni să numească un nou guvern. Maia Grigorievna pur și simplu a subapreciat calitățile și voința președintelui.

A fost greșită și miza pe sistarea tranzitării gazului prin Ucraina. Mai mult, deputații PAS făceau isterie la acest subiect, impunînd opiniei publice părerea că la modul inevitabil se va scumpi prețul la gaz. Însă la 21 decembrie, la ora 15.29, Dmitri Nikolaevici Kozak, care se ocupa nemijlocit de negocierile Rusia-Ucraina, a confirmat: ”Gazul va fi!”

Vă veți mira, dar unul dintre susținătorii aprigi ai blocului ACUM, domnul Parlicov, la 15 ianuarie, a declarat la acest subiect că ”tarifele la gaz trebuie mărite, dar nu din motive politice„. Mai simplu vorbind, guvernul Chicu se împotrivește majorării prețului la gaz.

De asemenea, a fost greșită miza pe izolarea internațională. Da, ambasadele SUA și UE şi-au exprimat anumite îngrijorări în legătură cu căderea guvernului Sandu. Însă aceleași ambasade mizează pe o colaborare cu noul guvern. Premierul Chicu a avut întîlniri cu liderii din Federația Rusă, Turcia, Ucraina, Ungaria, Italia, GUAM, cu secretarul general al Consiliului Europei, reprezentanții APCE, comisiei de la Veneția.

Cu excepția premierului României, Ludovic Orban (partenerul blocului ACUM), nimeni din exterior nu a formulat critici în adresa guvernului. Dar și poziția lui Orban e un rezultat al pîrei interminabile a lui Sandu și Năstase în adresa propriei țări. A propos, ei numai de asta se ocupă la APCE, Consiliul Europei, Parlamentul european, solicitînd sancțiuni, înghețarea finanțării și izolarea Moldovei.

La 19 decembrie a fost adoptat Bugetul de stat pentru anul 2020, Bugetul asigurărilor sociale și medicale, a fost adoptată politica bugetară și vamală. Veniturile Bugetului național public în anul 2020 vor constitui 69, 2 miliarde de lei (+8,9% referitor la bugetul precizat pentru 2019), iar cheltuielile vor ajunge la 76,6 miliarde de lei (+10,2). Potrivit parametrilor Legii bugetului, la 31 decembrie 2020, datoria de stat a Moldovei nu trebuie să depășească 67,5 miliarde de lei (29,6% din PIB). Iar datoria internă e prognozată la 25,7 miliarde de lei, cea externă – de 41, 82 miliarde de lei.

Și finanțarea externă continuă. Premierul a avut întîlniri cu conducerea Băncii Mondiale. La 15 ianuarie FMI a lăudat noul guvern pentru succese în reformarea sectorului financiar al țării.

Negocierile cu Federația Rusă privind eliberarea unui credit de $ 300 milioane au o dinamică pozitivă. La 23 decembrie președintele Moldovei Igor Dodon a declarat că în ianuarie miniștrii de finanțe din Moldova și Rusia vor începe negocierile asupra condițiilor acordării celor $ 300 milioane pentru infrastructura drumurilor. Rusia va oferi Moldovei banii aproximativ în aceleași condiții ca şi cele prevăzute în creditele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare sau în acordurile cu România. În acest sens au loc negocieri cu Turcia și China.

A dat greș Sandu și în calculul că se va adînci criza economică. Potrivit experților, PIB-ul în 2020 va crește cu 3,8%, inflația medie anuală va constitui 5,7%, exportul va crește cu 9%, importul – cu 7,1%, iar salariul mediu lunar – cu 8,7%. Aceste cifre au fost incluse la baza bugetului.

 

Mizele cresc

Bineînțeles, Sandu și-a trasat trei scopuri: 1) alegeri parlamentare anticipate; 2) crearea unui front unic împotriva PSRM și a lui I. Dodon, discreditarea totală a președintelui și izolarea socialiștilor; 3) fărîmițarea segmentului stîng cu ajutorul PCRM, ”Partidului Nostru”, Partidului Șor , și alți cîțiva ”tovarăși„, care stau acum la umbră în așteptarea ceasului X.

În această direcție activează deja anumite ambasade, fonduri, ONG-uri și zeci de organe de presă. TV8, Jurnal TV, PRO TV, ТVR, Mold-street, Ziarul de Gardǎ, Rise.md au primit granturi enorme din fonduri occidentale, cu un singur scop – să-l discrediteze pe Igor Dodon.

La toate aceste canale deja se vorbește despre nelegitimitatea parlamentului, despre necesitatea alegerilor anticipate, despre corupția guvernării, despre revenirea Rusiei în Moldova și renunţarea preşedintelui Dodon la integrarea europeană.

A fost pornită o isterie colectivă și cantități industriale de minciuni, sub conducerea Maiei Sandu și PAS, lucru despre care vom povesti în următorul material.

În paralel ”i-au repornit” pe Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grigore Petrenco cu un singur scop – să toarne un butoi de zoi în adresa președintelui. În același timp Grigore Petrenco își coordonează acțiunile cu RFG, Usatîi s-ar părea că s-a apropiat de România, unde cumnatul său este unul dintre sponsorii președintelui Klaus Iohannis. Iar Voronin, încă din anul 2003 se teme să facă un pas fără consimțămîntul ambasadorului SUA.

De fapt, este promovată masiv ideea necesității apariției ”unui partid cu adevărat european„. Cuvîntul ”european„ este unul-cheie. Occidentul își dorește un control total al flancului stîng, ceea ce deocamdată nu reușește din cauza PSRM.

Proiectul lui Petrenco ”Partidul stîngii europene”, al cărui lider pînă acum se odihnește în Germania, practic a eșuat. Probabil sînt pregătite și alte proiecte ”euro-stîngiste”, a căror sarcină va fi chemarea la invalidarea buletinelor, boicotarea alegerilor sau votarea împotriva tuturor. Cu alte cuvinte, să facă jocul Maiei Sandu.

Pe 17 decembrie blocul ACUM s-a descompus. Mai simplu vorbind, PPDA și PAS s-au transformat în concurenți. Totul e logic: Sandu îl înghite pe Năstase. Dacă PPDA nu atacă, riscă să moară politic.

Problema e că Andrei Năstase nu are nici voință, nici resurse pentru a-i rezista lui Sandu. Și doamna Merkel știe de ce. Pentru Sandu lucrează toată rețeaua lui Soros. În orice caz, Năstase nu va sări în apărarea ei.

La 31 decembrie a apărut o nouă mișcare unionistă, care a fost creată de cinci formațiuni – Partidul Liberal, Partidul Național Român, USB, partidul ”Democrația - acasă” și Partidul Național Liberal.

Aici, principalul jucător este fostul primar corupt Dorin Chirtoacă. El nu are de ales – va lovi în Maia Sandu. Însă toate acestea depind de București, care și-a pierdut cotele sale din parlamentul R. Moldova. Se pare că la alegerile prezidențiale o vor susține pe Sandu (fără mare entuziasm) , iar la parlamentare – o vor bate. În orice caz, acest bloc e o durere de cap pentru Sandu.

 Pe flancul drept, de asemenea apar figuri care vor da dureri de cap lui Sandu. Mulți vorbesc despre ex-premierul Ion Sturza. Este foarte activ în Parlament Octavian Țîcu, care precis nu se va închina în fața lui Sandu.

Așadar, calculele Maiei Sandu au fost greșite. Ea a crezut că va diviza și strivi toate partidele din țară, instigîndu-le împotriva lui Igor Dodon. Însă există posibilitatea că ea va reuși să-i unească pe mulți împotriva ei…

Bogdan ŢÎRDEA, politolog