Grecia a transferat 14.000 de migranti de pe insulele din Marea Egee

Autorităţile greceşti au anunţat Joi că de la începutul acestui an au transferat în partea continentală a Greciei aproximativ 14.000 de persoane din taberele de migranţi de pe insulele din Marea Egee, transmite dpa, potrivit agerpres.

Numărul migranţilor aflaţi în prezent în insulele greceşti Lesbos, Chios, Samos, Leros şi Kos a scăzut astfel la 32.247, de la peste 42.000 în luna Martie, a declarat ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarakis. Totuşi, numărul migranţilor aflaţi în aceste tabere de primire depăşeşte în continuare capacitatea proiectată. În plus, autorităţile de la Atena au accelerat procesarea cererilor de azil primite. Numărul cererilor de azil active a scăzut de la 126.000 la începutul anului la sub 100.000.

De asemenea, Grecia şi-a intensificat măsurile de securitate de-a lungul frontierelor sale terestre şi maritime cu Turcia şi permite trecerea a mult mai puţini migranţi, măsură criticată de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului.

Sute de persoane aflate în ambarcaţiuni au fost întoarse din drum de Garda de Coastă şi Marina militară greceşti începînd din luna Martie, doar 125 de treceri de migranţi fiind înregistrate în ultimele cîteva luni.