GRAV ACCIDENT FEROVIAR ÎN RUSIA

Un tren de pasageri, care se deplasa pe ruta Moscova-Chişinău, şi un marfar s-au ciocnit

Un tren de pasageri, care se deplasa pe ruta Moscova-Chişinău, şi unul de marfă s-au ciocnit, marţi, în apropiere de Moscova, provocînd cel puţin şase morţi şi 45 de răniţi, relatează presa rusă în pagina electronică.

Şase persoane au murit şi alte 45 au fost rănite, a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus al Sănătăţii Publice, citat de RIA Novosti. Dintre răniţi, 15 se află în stare gravă, potrivit Russia Today.

Accidentul a implicat un tren de marfă, ale cărui vagoane (16 în total) au deraiat, lovind un tren de pasageri care se deplasa de la Moscova la Chişinău, potrivit serviciului de presă al Căilor Ferate Ruse (RZD).

"Ştim despre şase morţi", a confirmat liderul regiunii Naro-Fominsk, Vadim Andronov. "Este posibil ca numărul morţilor şi al răniţilor să crească, deoarece unul dintre vagoanele răsturnate ale trenului de pasageri a fost blocat de un container al trenului de marfă, care acum este peste el. Echipele de salvare intră în al doilea vagon de pasageri avariat chiar acum", a declarat el pentru Russia Today.

La rîndul său, Ministerul moldovean al Transporturilor vorbeşte despre nouă morţi. "Accidentul s-a produs la ora 11.58, ora Moldovei, la aproximativ 50 de km de Moscova. Garnitura de tren a fost lovită de un marfar, într-o curbă şi au fost lovite trei vagoane. Nu se ştie cine sînt victimele accidentului feroviar. La Ministerul Transporturilor a fost formată o celulă de criză, iar la locul accidentului se va deplasa un grup de lucru. Încă nu cunoaştem starea în care se află persoanele rănite, sîntem informaţi prin telefon", a declarat viceministrul Transporturilor, Vladimir Cebotari. Viceministrul Transporturilor a mai spus că garnitura rămasă intactă îşi va continua calea spre Chişinău, iar dacă va fi nevoie, va fi trimis un alt tren.

Ministrul Sănătăţii din regiunea Moscova Nina Suslova a asigurat că toate persoanele rănite vor primi "tot tratamentul medical necesar". Trei elicoptere au fost folosite pentru a ajuta la evacuarea răniţilor, a precizat ea.

Serviciul de presă al Departamentului Poliţiei Transporturilor a anunţat că trenurile s-au ciocnit între staţiile Bekasovo şi Naro-Fominsk, situate la circa 70 de kilometri de Moscova, relatează Itar-Tass.

"Astăzi la ora 12.38 (11.38 ora Moldovei), un tren marfar şi unul de pasageri au intrat în coliziune pe linia Bekasovo-Nara, în apropiere de centrul regional Naro-Fominsk", a anunţat serviciul de presă al poliţiei transporturilor.

O defecţiune a sistemului de frînare al marfarului, posibilă cauză a accidentului

O sursă din cadrul companiei ruse de căi ferate a afirmat că accidentul feroviar produs marţi în apropiere de Moscova ar putea fi provocat de o defecţiune la sistemul de frînare al marfarului, relatează Interfax, în pagina electronică.

Informaţiile preliminare disponibile sugerează că această coliziune a fost cauzată de o defecţiune a sistemului de frînare al marfarului", a declarat sursa citată.

Potrivit primelor informaţii, patru persoane au decedat, iar alte 15 au fost rănite grav. O echipă de experţi din cadrul CFM (Calea Ferată din R.Moldova) urmează să se deplaseze la faţa locului pentru a acorda ajutor pasagerilor. De asemenea, Ministerul Transporturilor urmează să pună pe linie un alt tren pentru a evita perturbarea traficului.

Potrivit martorilor oculari citaţi de PRO TV Chişinău, marfarul a lovit ultimele două vagoane ale trenului de pasageri. În urma impactului, acestea au deraiat.

Serviciul de presă al Departamentului Poliţiei Transporturilor din Rusia a anunţat că trenurile s-au ciocnit între staţiile Bekasovo şi Naro-Fominsk, situate la circa 55 de kilometri de centrul Moscovei.

Acesta a adăugat că echipe de salvare şi medici se află în prezent la locul accidentului. Potrivit Russia Today, pasagerii răniţi sînt scoşi din vagoane de echipele de salvare.

RIA-Novosti scrie că accidentul s-a produs după ce un marfar a deraiat şi a lovit vagoanele trenului de pasageri. Mai multe echipaje de urgenţă şi maşini de salvare au fost mobilizate la locul accidentului. Circulaţia trenurilor în zonă a fost provizoriu suspendată.

Sursa: Mediafax, publika.md