GRASIMILE SATURATE IN EXCES, DAUNATOARE PENTRU CREIER

Consumul de grăsimi saturate în exces poate fi la fel de dăunător pentru creier cum este și pentru inimă, potrivit unui studiu recent.

Cercetătorii au descoperit o legătură strînsă între dietele bogate în grăsimi saturate și sănătatea creierului.

În urma studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care consumă în mod excesiv grăsimi saturate își accelerează declinul mental cu 5-6 ani, spre deosebire de cei care au o dietă săracă în aceste tipuri de grăsimi.

Femeile care au consumat grăsimi saturate, în mod constant, și-au mărit riscul de a suferi de un declin mental cu 60-70%, comparativ cu cele care au consumat mai puține grăsimi saturate.

Principalii vinovați sînt carnea de vită, carnea de porc, carnea de pasăre consumată cu piele, untul, laptele și brînza cu un conținut ridicat de grăsime.

Consumul unor astfel de alimente restricționează irigarea creierului cu suficient sînge, fapt ce îngreunează oxigenarea celulelor creierului și accesul substanțelor nutritive importante.

De asemenea, o dietă bogată în grăsimi saturate crește riscul de boli cardiovasculare, motiv pentru care specialiștii ne recomandă să înlocuim grăsimile nesănătoase cu cele mononesaturate. Acestea din urmă ajută la combaterea valorilor crescute ale colesterolului și scad riscul declanșării bolilor de inimă.

Sursa: clicksanatate.ro