GRANTURI EUROPENE PENTRU INTREPRINZATORII DIN GAGAUZIA SI TARACLIA

15 întreprinzători din Găgăuzia și din raionul Taraclia au primit granturi de la Uniunea Europeană, în valoare de aproximativ 20.000 de dolari fiecare. Banii sînt destinați dezvoltării businessului mic și mijlociu și vor permite crearea a 90 de locuri de muncă. 

Asfel, Ana Statova din satul Congaz raionul Comrat are un restaurant, iar acum planifică să construiască un complex hotelier. Proiectul va permite crearea a 14 noi locuri de muncă. "E foarte bine. Voi depune efort să muncesc și mai bine, ca oamenii să vadă că banii n-au fost cheltuiți în zadar. Voi scrie proiecte", a spus antreprenoarea Anna Statova.

Iar Gheorghe Patraman se ocupă de aproape 20 de ani cu agricultura. Acum doi ani, el a deschis o linie de producere a fructelor uscate. Datorita grantului european, antreprenorul va putea crește volumul producției și va crea încă 20 de locuri de muncă. "Prunele sînt de calitate superioară și extra. La noi, cred, sînt extra - unele dintre cele mai bune. Vom achiziționa în curînd echipament pentru finalizarea ciclului de producere.Vom prelucra prunele și le vom scoate sîmburii", a spus omul de afaceri, Gheorghe Patraman.

Pe lîngă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii vor fi consultați pe parcursul unui an de zile. "Noi ne dorim ca Uniunea Europeană să devină cel mai mare finanțator al Autonomiei Găgăuze. Dorim să ajutăm și, într-adevăr, să lucrăm cu cei care ne sînt parteneri principali", a declarat șeful delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

"Programul Uniunii Europene este pentru prima dată în Găgăuzia la o scară atît la largă. Locuitorii noștri nu au mai avut așa posibilități", a afirmat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

"Acest program a devenit ca o gură de oxigen pentru noi și am înțeles că sudul țării poate respira acum mai ușor. Vă mulțumim încă o dată", a afirmat președintele raionului Taraclia, Kiril Tatarlî.

76 de întreprinzători au înaintat solicitări de participare la concursul granturilor. Proiectul a fost organizat în cadrul "Programului de susținere a dezvoltării rurale și a agriculturii în Găgăuzia și raionul Taraclia". Acesta este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.