GORBACIOV, FELICITAT DE PUTIN, LA IMPLINIREA VIRSTEI DE 85 DE ANI

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat marți pe Mihail Gorbaciov, primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, care împlinește marți vîrsta de 85 de ani, actualul șef al statului rus subliniind în mesajul său de felicitare calitățile profesionale ale fostului lider sovietic, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenția TASS.

«Sînteți cunoscut ca un om extraordinar, ca un om de stat și o personalitate publică proeminentă. Cunoștințele profesionale, experiența și importantul dumneavoastră potențial creator sînt și astăzi necesare și contribuie la dezvoltarea colaborării umanitare internaționale», subliniază Vladimir Putin în mesajul său, dorindu-i fostului lider sovietic «sănătate și toate cele bune».

Mihail Sergheevici Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) între 1985 și 1991 și primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice (1990-1991), s-a născut la 2 martie 1931, în localitatea Privolnoe din regiunea Stavropol. Eforturile sale în vederea democratizării sistemului politic al URSS și a descentralizării economiei au dus la căderea comunismului și destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Pentru contribuția sa la căderea Zidului Berlinului, Gorbaciov a primit în 1990 Premiul Nobel pentru Pace. El este în prezent președinte al unei fundații ce îi poartă numele și care se ocupă de programe de caritate și de educație. Participă la reuniuni internaționale și se pronunță adesea asupra problemelor interne din Rusia, dar și a celor de pe plan mondial.

Într-un recent interviu pentru un post rus de televiziune, Mihail Gorbaciov afirma că, în pofida vîrstei sale, nu va sta departe de politică, avertizînd că lumea traversează în prezent o perioadă periculoasă care ar putea duce cel puțin la un nou «război rece».

În privința situației interne din Rusia, Mihail Gorbaciov a avut în ultimii ani opinii foarte critice față de politica promovată de Vladimir Putin, dar i-a lăudat politica externă, în special acțiunile din Ucraina și Siria.

Într-un articol publicat luni de cotidianul Novaia Gazeta, Mihail Gorbaciov îi cerea actualului lider de la Kremlin să construiască o «democrație reală» în Rusia, apreciind însă că unele concepte promovate de Vladimir Putin după sosirea sa la putere, cum ar fi cel al «democrației dirijate» sau cel al «puterii verticale», au stabilizat atunci situația Rusiei, mai ales în ce privește economia.

Sursa: Agerpres