GORBACIOV CALIFICA DREPT «PROSTIE» IDEEA DEPUTATILOR RUSI DE A CONDAMNA «ANEXAREA» RDG DE CATRE RFG

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a calificat miercuri drept «prostie» propunerea unor deputaţi din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) de a adopta o rezoluţie prin care să fie condamnată ceea ce ei consideră «anexarea» în 1989 a Germaniei de Est de către Germania de Vest.

«Ce fel de anexare? Nu poate fi vorba despre aşa ceva. Propunerea deputaţilor din Duma de Stat este pur şi simplu o prostie», a afirmat ultimul lider al Uniunii Sovietice, citat de Interfax-Ukraina.

Referindu-se la argumentul unuia din iniţiatorii propunerii ruse că, «spre deosebire de Crimeea, în RDG nu a fost organizat un referendum naţional», Mihail Gorbaciov a explicat că nu era cazul unei consultări populare, în contexul numeroaselor mitinguri care au avut loc la acea vreme. «Despre ce referendum putea fi vorba cînd în cele două ţări sute de mii de oameni demonstrau avînd un singur slogan: «Sîntem un singur popor!». Nimeni nu a negat aceasta şi nici nu poate fi negat, de aceea nimănui nu i-a trecut prin cap să organizeze un referendum», a afirmat Gorbaciov.

Fostul lider sovietic, artizanul politicii de deschidere a URSS în anii «80, a adăugat că «nu se poate, ca de pe poziţia de astăzi, să se facă aprecieri asupra a ceea ce s-a întîmplat în urmă cu 25 de ani, într-o altă epocă, într-o altă vreme».

Anterior, la Moscova, preşedintele Dumei, Serghei Narîşkin, a dispus Comisiei parlamentare pentru afaceri internaţionale să studieze posibilitatea adoptării unei rezoluţii prin care să fie condamnată «anexarea Republicii Democrate Germane de către Republica Federală Germană în anul 1989». În opinia lui Narîşkin, dacă ar fi de urmat logica celor care numesc evenimentele din martie 2014 drept "anexare" (a Crimeii), atunci la fel de uşor «se poate spune că RFG a anexat în 1989 Germania de Est».

Iniţiativa Dumei se doreşte a fi un răspuns la «atacurile» preşedintei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a acuzat Rusia de «anexarea Crimeii», peninsulă alipită la Federaţia Rusă în martie anul trecut în urma unui referendum controversat.

Sursa: Agerpres