GOLANIA MANIPULATOARE A LUI PLAHOTNIUC PRIVITOARE LA MODIFICAREA CONSTITUTIEI

În discursul lui Juncker privind Starea UE, nici urmă de R. Moldova

După cum deja se ştie, ultima aberaţie, golănie politică manipulatoare şi iniţiativă paranoică pe care Vladimir Plahotniuc a prezentat-o în faţa „prostimii” mult prea răbdătoare este dorinţa lui perversă de a aduce modificări în Constituţie, în care la una din ele să fie introdusă o referinţă care va spune că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. Despre aceasta şi altele am scris mai detaliat în editorialul intitulat “Asaltul lui Plahotniuc asupra Preşedinţiei a ajuns la baionetă”, publicat Marţi, 12 Septembrie, în ediţia online a ziarului nostru şi în varianta printată de Vineri, 15 Noiembrie.

Ambiţia şi dorinţa perversă a oligarhului în acest sens sînt comparabile cu cele ale prostituatelor care vînează clienţi pe strada Albişoara din Chişinău. La fel ca şi el care priveşte curveşte spre UE, prostituatele speră că, într-un final, vor găsi un miliardar. Unul care să le ia de nevastă şi să le transforme în doamne respectabile. Trăiesc cu această nădejde pe măsură ce vîrsta le înmulţeşte ridurile de pe faţă, pufuşorul de pe buza superioară se transformă în mustaţă pe care şi-o epilează tot mai des, iar celulita şi şuncile de pe abdomen devin trasee montane interzise circulaţiei.

Repet a nu ştiu cîta oară că, în forul său interior, Plahotniuc îi crede pe moldovenii cei mulţi nişte proşti făcuţi grămadă, norod de alcoolici pe care îi poate exploata cum vrea el. La fel îi crede şi pe cei care-l slujesc cu slugărnicie, numai că îi face să devină zeloşi şi să se creadă importanţi deoarece îi plăteşte la nivel occidental şi chiar mai bine. Tocmai în acest context, oligarhul lansează cele mai nebuneşti şi, în aparenţă, realizabile şi fireşti proiecte. El ştie că sînt doar în beneficiul lui personal, dar şi că moldovenii nu au habar ce gîndesc şi spun oficialii europeni, dar nici cum văd sau nici cum nu mai văd ei Republica Moldova, ca partener democrat şi de încredere al UE.

Pentru europeni, în momentele de bilanţ şi de trasare a politicilor de perspective ale UE, Republica Moldova nici nu există, nu este pomenită nici măcar la etc. Ca să vedeţi ridicolul pretenţiei lui Plahotniuc de a aduce modificări în Constituţie, în care la una din ele să fie introdusă o referinţă care va spune că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”, vă reproducem cîteva pasaje din discursul privind Starea Uniunii Europene, prezentat pe data de 13 Noiembrie, la Strasbourg, de către preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, discurs în care numele Republica Moldova nu apare nicăieri. Iată care sînt priorităţile UE din care RM nu face parte:

În opinia şefului CE, care propune atît legislaţia, cît şi politicile Uniunii Europene (UE), sfîrşitul anului 2017 este însoţit de curenţi favorabili relansării. Aceşti curenţi au apărut după trecerea şocului provocat de votul britanicilor în favoarea ieşirii din UE şi după înfrîngerile electorale suferite de eurosceptici. După ce anul trecut a făcut apel la unitate, în acest an Juncker a chemat la relansare. El pledează pentru o Europă mai bună, care să protejeze, care să apere modul de viaţă european, care să le dea puterea cetăţenilor ei, care să apere şi care să-şi asume responsabilităţi. Europa, stabilizată economic. „Am făcut eforturi şi progrese pentru a rămîne uniţi. Sîntem în al cincilea an de redresare economică, creşterea economică e mai mare în ultimii doi ani decît cea a Statelor Unite. Şomajul e în scădere, 8 milioane de locuri de muncă fiind create în mandatul actualei Comisii Europene. După criza economică de acum zece ani, economia europeană şi-a revenit, la fel şi băncile. Avem o oportunitate, dar ea nu va dura mult, trebuie să profităm de ea“, a declarat Jean-Claude Juncker.

Şeful CE a propus totodată un al şaselea scenariu pentru UE, menţionînd că este unul personal. „Europa trebuie să se bazeze pe trei piloni, trei valori: libertate, stat de drept şi egalitate între membrii săi“, a declarat Juncker. „UE trebuie să respire cu ambii plămîni, atît cu cel din Est, cît şi cu cel din Vest, altfel se va sufoca“, a continuat el. „Oamenii care prestează aceeaşi muncă trebuie să primească aceeaşi remuneraţie. Trebuie să ne asigurăm că regulile europene privind mobilitatea lucrărilor sînt respectate peste tot. Nu trebuie să avem consumatori second-hand, nu accept ca Est-europenii să cumpere produse mai proaste vîndute sub acelaşi brand ca şi în Vest. Aceste practici sînt deja interzise prin legislaţia europeană şi trebuie să ne asigurăm că legea se aplică“, a afirmat şeful Executivului european.
El a mai declarat că „euro e destinat să fie moneda tuturor europenilor“, iar „statele non-euro au nevoie de un instrument pentru a le ajuta“ în vederea adoptării euro. Preşedintele Comisiei Europene vrea ca Summit-ul pentru viitorul UE de pe 30 Martie 2019 să aibă loc în România, la Sibiu, a doua zi după ce Marea Britanie părăseşte blocul european, pentru a trasa calea Uniunii cu 27 de state membre. „UE va merge mai departe după plecarea Marii Britanii. Brexitul nu este totul. Nu este viitorul Europei“, a adăugat el.

Despre extinderea UE Şeful CE a propus o perspectivă de aderare statelor din Balcanii de Vest şi exclude o iniţiativă similară pentru Turcia. „Trebuie să oferim o perspectivă clară de aderare statelor din Balcanii de Vest. Momentan nu e posibil, dar în viitor UE va avea mai mult de 27 de state membre“, a notat Juncker. „În viitorul apropiat nu va fi vorba de o aderare a Turciei. Cer autorităţilor de la Ankara să elibereze jurnaliştii europeni. Nu mai numiţi statele europene «fasciste». Am uneori impresia că unii din Turcia vor să tragă podul şi apoi să dea vina pe Europa pentru eşec“, a precizat Juncker.

Prin urmare, ce legătură are modificarea constituţională a lui Plahotniuc cu UE şi, la urma urmei, cu prezentul şi viitorul Republicii Moldova?

Mihai CONŢIU

Virginia Filip 12.10.2017 - 08:15

Tenta malitioasa a materialului o da chiar Contiu, acest asa-zis jurnalist, pro-rus, "dodonic" si iubitor de Putin. Si chiar asa, draga autorule, tara noastra trebuie sa mearga spre Uniuniua Europeana. Sa-mi spuna si mie cineva cati bani am primit noi de la Rusia? Ce ajutor ne da noua Putin?