GHIMPU, CHIRTOACĂ ŞI LEANCĂ – PIONI PE TABLA DE ŞAH A LUI PLAHOTNIUC

Oligarhul care vrea să distrugă Dreapta proeuropeană

Mihai CONŢIU

Aşa cum ne-au obişnuit şi la precedentele negocieri de formare a alianţelor de guvernare anterioare, cu aceeaşi aroganţă şi lipsă de responsabilitate pentru ţară se procedează şi acum. Realitatea aşa-ziselor negocieri de formare a noului Guvern este cu totul alta decît ceea ce ni se comunică. În primul rînd, stăpînul care face toate jocurile spre a domina aceste aşa-zise negocieri este Vlad Plahotniuc. Scopul acestuia este acela de a distruge efectiv Dreapta politică, cea reprezentată de PLDM, să continue decimarea Stîngii reprezentată de PCRM, iar mai apoi să „subţieze” reprezentativitatea parlamentară a PSRM. Din această atomizare vor naşte alte formaţiuni, toate de Stînga, pro-ruseşti, dar controlate de oligarh.

Oamenii trebuie să ştie bine că, la modul real, nu se negociază nimic în ceea ce priveşte un aşa-zis program de guvernare deoarece nu este cu putinţă aşa ceva – programul viitorului Guvern este reprezentat, în exclusivitate, de prevederile din Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE. Nimic mai mult altceva! Restul sunt minciuni spre a-i face pe moldovenii ignoranţi să creadă că ei muncesc şi poartă povara grijilor ţării. Auzi, liderii partidelor „s-au telefonat” între ei, poporul cade leşinat de satisfacţie. Norodului, subit, începe să-i crească bunăstarea.

Pe mai departe, în condiţiile în care nu-i nici pomeneală de vreo negociere a vreunui program de guvernare, singurul lucru care se mai negociază sunt funcţiile pe care Mihai Ghimpu vrea să le ocupe în stat cu orice preţ, inclusiv pretenţiile lui absurde de a decide cine să fie premier şi ce trebuie acesta să facă.

Ghimpu cere recuperarea miliardului şi a Aeroportului, dar îl vrea premier pe cel care a aprobat furtul acestora

Este bine ştiut că Partidul Liberal şi Mihai Ghimpu sunt controlaţi exclusiv de către Vladimir Plahotniuc. La fel de bine, cei bine informaţi mai ştiu şi despre efortul electoral uriaş şi costisitor pe care Plahotniuc l-a făcut pentru ca Chirtoacă să redevină primar. Mai are nevoie de el la Primărie pentru că mai există încă destule clădiri istorice şi terenuri pe care vrea să le privatizeze.

Deoarece se ştie că încă din 2010 Ghimpu răspunde la absolut toate comenzile lui Plahotniuc, spre a abate atenţia, acesta i-a ordonat lui Chirtoacă, săptămîna trecută, Joi, să vorbească despre necesitatea chemării la masa negocierilor a lui Iurie Leancă. Se ştie că despre Leancă nu se poate spune, cu seriozitate, că reprezintă un grup parlamentar cu doar… două voturi. Unii spun că asta e sugestia americanilor, făcută recent lui Ghimpu, dar nouă nu ne vine a crede unei asemenea gogomănii venite de peste ocean. Pentru că dacă americanii vor asta, de ce nu cer şi trimiterea în puşcărie a lui Plahotniuc? Probabil că unor europeni deghizaţi le place să glăsuiască americăneşte.

Vorbind despre procesul de negocieri pentru formarea noului Guvern, într-un interviu de la Radio Chişinău, Chirtoacă a spus: ”Va participa, cred, și Iurie Leancă și prin aceasta putem asigura ceva funcțional în următorii trei ani, numai dacă nu au (PLDM și PDM) o agendă secretă cu comuniștii”.

Ceva mai tîrziu, după declaraţiile lui Chirtoacă, a ieşit în scenă şi unchiul său, Mihai Ghimpu, care „este de părere” că la negocierile privind crearea noii coaliţii de guvernare ar trebui să participe şi Iurie Leancă. Ca să nu dea de bănuit că execută ordinul lui Plahotniuc, Ghimpu s-a justificat prin aceea că pentru ei, liberalii, în Consiliul Municipal, „așa se vede o alianță, doar cu Partidul Popular European din Moldova (PPEM, care există doar cu numele) , cu consilierii PPE”.

În realitate, în spatele „iniţiativelor” lui Chirtoacă şi Ghimpu se află intenţia lui Plahotniuc de a-l vedea desemnat premier pe Iurie Leancă. De ce? Veţi afla mai la vale!

Înainte de toate, cititorii trebuie să ştie că acelaşi Plahotniuc l-a cumpărat pe Leancă şi l-a obligat să părăsească PLDM, la fel cum a procedat şi cu o serie de deputaţi comunişti. Întrucît îi are la ordinul său, lui Plahotniuc nu-i pasă în ce situaţie ridicolă îi pune pe Chirtoacă şi Ghimpu cînd susţin această iniţiativă. Să reţinem că cele mai trîmbiţate pretenţii ale lui Ghimpu pentru a participa la formarea noii alianţe de guvernare au fost recuperarea miliardului de Euro furat şi a Aeroportului.

Toată lumea ştie, inclusiv europenii, americanii şi cei de la organismele financiare internaţionale, că aceste furturi au fost făcute cu aprobarea fostului premier Leancă, iar în cazul miliardului a fost implicat şi Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, numit la propunerea lui Ghimpu. Aşadar, Ghimpu cere recuperarea miliardului şi a Aeroportului, dar îl vrea premier pe cel care a aprobat furtul acestora. Deşi Leancă şi Drăguţanu ar trebui cercetaţi penal de Procuratură, dacă aceasta nu ar fi sub comanda lui Plahotniuc.

Plahotniuc vrea distrugerea Dreptei condusă de Filat

Oricît s-ar ascunde unii după degete şi onorariile grase primite de la oligarh, trebuie să recunoaştem adevărul că Republica Moldova nu are nici o şansă ca să se afirme ca stat atîta vreme cît se află la cheremul unui singur om, cel al lui Plahotniuc. Practic, acesta conduce statul prin Procuratură, Centrul Naţional Anticorupţie, CNI, SIS, conducerile instanţelor de judecată, Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi altele. Ordonă deschiderea de dosare şi arestarea oricui vrea. Americanii au vreo sugestie pentru asta? Să o transmită moldovenilor prin Ghimpu!

Din cauza lui, ţara a ajuns în faliment, iar asta pentru că nu vrea să renunţe la controlul asupra acestor instituţii. Din cauză că el nu vrea să admită reformarea acestora şi depolitizarea lor, UE, SUA şi instituţiile internaţionale financiare nu mai vor să acorde împrumuturi nerambursabile Moldovei şi împrumuturi pentru susţinerea bugetului de stat. Pînă nu va dispare acest om din Moldova sau nu va fi întemniţat, această ţară va rămîne asemenea unui trib primitiv din Africa.

În aceste condiţii, UE şi legile acesteia reprezintă o ameninţare pentru Plahotniuc. În plan politic intern, ameninţarea lui cea mai mare este PLDM şi Vlad Filat, singurii care nu s-au dezis de la parcursul proeuropean ireversibil al ţării. Începînd cu 2010, din cele trei formaţiuni politice parlamentare de la guvernare, doar PLDM este singurul care nu a luat absolut nici o poziţie antieuropeană sau antireformistă. Ghimpu a sfidat toate recomandările instituţiilor europene, iar Plahotniuc s-a opus şi este potrivnic şi acum depolitizării instituţiilor amintite şi reformării lor europene. Tocmai din aceste motive Moldova a ajuns într-o situaţie mai cumplită decît Grecia, iar viitorul apropiat este sumbru de tot.

Pentru Plahotniuc şi ruşi, nu aşa-zisul unionist şi proeuropean Ghimpu este un pericol, care este demult cumpărat de Plahotniuc, ci Filat, cu intenţia sa nestrămutată de a integra ţara în UE. Filat este cel care l-a denunţat pe Plahotniuc că, în Vara anului 2011, s-ar fi aflat în spatele atacului de tip rider asupra a patru bănci din Moldova (MAIB, Victoriabank, Univesalbank, Banca de Economii), dar și companiei ASITO, cînd acestora li s-au preluat fraudulos acțiunile. Tot atunci, fostul premier Filat ceruse demisia lui Valeriu Zubco, fost procuror general. Acelaşi Filat, mai apoi, a condamnat crima de la vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească, la care au participat exclusiv acoliţii lui Plahotniuc şi ai lui Ghimpu. Dar atunci mai avea ceva de sugerat pentru Moldova şi doamna Merkel…

De aici a şi început Plahotniuc să-l vîneze pas cu pas pe Filat, fapt care a dus la demiterea sa cu cîntec din fruntea Guvernului. Cel mai vehement acuzator al lui Filat, fireşte că a fost Ghimpu, la ordinul aceluiaşi Plahotniuc. Vă amintim că Ghimpu şi Chirtoacă nu au cerut nici o clipă prinderea şi pedepsirea celor care au furat băncile moldoveneşti şi se fac vinovaţi de omorul de la vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească.

Chiar şi demis din fruntea Guvernului, Filat reprezintă o ameninţare pentru Plahotniuc prin opţiunea proeuropeană a liderului PLDM. În acest context, la puterea discreţionară pe care o are, lui Plahotniuc nu i-a fost greu să-l cumpere pe Iurie Leancă încă din perioada cînd acesta a devenit premier. Plecarea lui Leancă din PLDM a fost o pură formalitate, după ce nu a fost posibil să fie numit premier, deşi Ghimpu, îndemnat fiind de Plahotniuc, a insistat cu vehemenţă. Leancă a plecat din PLDM la fel cum, înainte vreme, o făcuse Mihai Godea, căruia şi acestuia oligarhul îi făcuse un partid de acoperire, la fel cum o face acum cu Leancă.

Plahotniuc şi Ghimpu, de rînd cu opinia publică internaţională, ştiu prea bine că ultimul mare jaf naţional – furtul miliardului şi înstrăinarea Aeroportului – a fost aprobat de Leancă şi Drăguţanu. Cu toate acestea, „gornistul” lui Plahotniuc, Ghimpu, nu a scos nici o vorbă, ci le-a luat apărarea. Mai mult chiar, Ghimpu a început să-l acuze pe Filat de aceste jafuri, de parcă acesta, în calitate de preşedinte al PLDM, ar fi semnat documentele respective de înstrăinare a Aeroportului şi furtul banilor.

Făcînd pe faţă jocul ruşilor, Plahotniuc vrea distrugerea lui Filat prin crearea unei Drepte politice artificiale în fruntea căreia să-l propulseze pe Leancă, dar despre asta vorbim în capitolul următor. Pînă atunci, în schimbul cumpărării lui definitive, să reţinem că Procuratura lui Plahotniuc i-a îngropat lui Ghimpu un dosar penal de circa 500 de milioane de lei. Într-o ţară cu o Procuratură şi o Justiţie libere şi puse în slujba cetăţeanului, Plahotniuc trebuia arestat de mult, la fel şi Ghimpu, dar şi Chirtoacă pentru nelegiuirile din Primărie. Aici, însă, aceştia sunt actori politici decizionali, care decid soarta sau viitorul sumbru al ţării.

De ce îl vor premier pe Leancă

Aşa cum sugeram mai sus, tentativele de a-l aduce la masa negocierilor pe minusculul politician Leancă ascund intenţia lui Plahotniuc de a-l propulsa în funcţia de prim-ministru. O propunere în acest sens ar fi argumentată prin aceea că, chipurile, Leancă ar fi acceptat de UE şi americani şi că are relaţii multe acolo deşi, ţinînd seama de realele intenţii, este un mare neadevăr. Calculul lui Plahotniuc este simplu: dacă Leancă ar fi premier, atunci, dat fiind oportunismul majorităţii politicienilor, i-ar fi mai uşor să cumpere cît mai mulţi deputaţi PLDM. Prin asta, Plahotniuc speră să creeze o nouă formaţiune de Dreapta clonată şi controlată de el, iar asta prin distrugerea actualului PLDM european. Aceasta este ultima sa strategie de a-l distruge pe Filat ca politician şi lider de partid. După asta, politicieni de alde Usatîi vor prelua în totalitate Moldova.

Un PD de Stînga care vrea să fie unic

Partidul Democrat n-a fost niciodată proeuropean. Este chiar antieuropean şi este suficient să ne amintim de declaraţiile belicoase ale lui Marian Lupu în acest sens. El, PD, a participat la o guvernare proeuropeană doar spre a-şi subjuga Plahotniuc statul. Cînd „pericolul” integrării europene a devenit evident, după semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, Plahotniuc şi-a subordonat şi mai drastic instituţiile cheie ale statului. Doctrinar vorbind, cu ce-i mai bun PD decît PCRM? PD este un partid dominat de foşti comunişti, foşti comunişti sovietici şi alţii mai tineri care s-au vîndut efectiv lui Plahotniuc – neamuri de tot felul şi soldaţi credincioşi.

În fond, acţiunile lui Plahotniuc demonstrează nu doar că vrea să distrugă Stînga reprezentată de PCRM, iar mai tîrziu s-o înghită şi pe cea a PSRM, ci că doreşte să domine absolut, singular acest segment politic electoral numeros şi uşor de manipulat. Ca să înţelegem mai bine planurile diabolice ale acestui politician/oligarh/stăpîn de ţară, este suficient să ne reprezentăm/imaginăm ce va fi dacă îşi va duce la îndeplinire urzelile.

Astfel, Plahotniuc vrea ca în următorii trei ani să controleze absolut tot segmentul politic de Stînga, dar şi pe cel fals de Dreapta sau Centru-Dreapta, reprezentat de aghiotanţii lui – Leancă, Ghimpu şi Chirtoacă. El crede că astfel va înşela Occidentul, numai că nimeni nu va mai da nici un ban unei ţări condusă de Mafie, de interlopi politici. Moldovenii vor sărăci şi mai mult, vor emigra într-un număr şi mai mare, ţara va deveni o enclavă ca şi Transnistria separatistă, iar Plahotniuc va domni la Chişinău aşa cum o face Sevciuk la Tiraspol. Numai aşa va fi sigur că braţul lung al legislaţiei europene nu-l va ajunge şi nu va plăti pentru cît a jecmănit această ţară.

Negocierile vor dura din cauzele amintite

Discuţiile despre crearea unei noi majorităţi parlamentare şi formarea noului Guvern vor fi îngreunate de acelaşi aghiotant al lui Plahotniuc, care este Ghimpu. Mai că nu i-a făcut proşti pe moldovenii care nu l-au ales majoritar în Parlament şi la alegerile locale în emisiunea Lorenei Bogza, ÎnPROfunzime de la ProTV Chişinău!

UE, SUA şi organismele financiare internaţionale nu reuşesc să ajute Moldova să prospere tocmai din cauza nereformării şi nedepolitizării instituţiilor statului de sub comanda lui Plahotniuc, iar Ghimpu are tupeul nemăsurat să declare că el singur o poate face. Cum? O să-l aresteze pe Plahotniuc, aliatul său, şi o să-i confişte miliardele de Euro despre care se spune că le-a luat din ţară? O să readucă aceşti bani în bugetul statului? O să verse în bugetul statului toate milioanele pe care el, Ghimpu, le-a luat cu japca tot din afaceri necurate?

Negocierile vor fi greoaie şi penibile, pentru noi, tocmai din cauză că Ghimpu o să-l vrea pe Leancă premier, sugerînd astfel nu că îi face pe plac lui Plahotniuc, ci prin aceea că „el cedează” în favoarea unuia chipurile independent. În plus, după ce Ghimpu a declarat că are aceleaşi pretenţii tîmpite ca şi la negocierile trecute – absurda împărţeală proporţională – este sigur că vrea să pună mîna pe cîteva instituţii de control, dar şi din care poate să fure, iar asta „în folosul cetăţeanului”.

Fireşte că Ghimpu va negocia şi va cere pînă la punctul în care va crede Plahotniuc că este oportun, pînă cînd împrejurările ar putea să-l oblige la altfel de alianţe. În spatele acestor negocieri, nu-i greu de ghicit că se învîrt multe milioane ilegale de Euro, iar asta în scopul recuperării lor ulterioare.

Dacă, într-adevăr, aşa cum am mai sugerat şi cu alte ocazii, Ghimpu s-ar gîndi la ce are nevoie cu adevărat acum ţara, avînd deja Primăria Chişinău în gestiunea familiei lui, singurul lucru pe care ar trebui să-l negocieze nu trebuie să fie funcţii pentru minusculul său partid, ci depolitizarea şi reformarea europeană a instituţiilor amintite mai sus, scoaterea lor de sub controlul lui Plahotniuc. Iar asta trebuie s-o înţeleagă atît americanii, cît şi europenii.

Dacă ar fi onest, Ghimpu asta ar tace şi nu ar solicita nici o funcţie, ci ar cere formarea Guvernului imediat şi votarea legilor europene, fără de care Moldova începe deja să moară de foame. Din cauzele amintite, Moldova a intrat în incapacitate de plată, însă Ghimpu vrea funcţii şi spune că… e timp!

Moldova a fost deja decapitată de Plahotniuc cu ajutorul substanţial al lui Ghimpu. Oficialii europeni cer formarea cît mai grabnică a unui Guvern, indiferent de culoarea lui politică, însă Plahotniuc vrea să distrugă orice alte culori politice. Oare nimeni nu-l poate determina pe acest individ să dialogheze de la egal la egal cu ceilalţi actori politici? Sunt sigur că dacă s-ar fi admis să se ofere PCRM, în termeni rezonabili şi europeni, ceea ce, din start, trebuia să i se repartizeze în zona firească a controlului Puterii, acum nu s-ar mai fi ajuns la aceleaşi interminabile, meschine şi criminale negocieri.

Vă daţi seama ce simulacru de ţară a ajuns Republica Moldova dacă cetăţenii ei batjocoriţi sunt nevoiţi să stea la cheremul unor indivizi periculoşi ca Plahotniuc şi Ghimpu? Chiar că alegerile anticipate devin necesare, iar Stînga să-i măture de la Putere. Altfel ţara va fi anihilată de Plahotniuc! Asta se pare că merită Moldova! În punctul acesta a adus-o Plahotniuc!