GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE

Ce să NU faci cînd mergi în Germania

Nemţii sunt oameni foarte calculaţi şi civilizaţi, care în general nu se enervează foarte repede. Cu toate acestea, e bine cînd te afli în Germania sau cînd ai de-a face cu un neamţ să ţii minte de cîteva reguli simple de comportament.

Nu trece pe culoarea roşie a semaforului (mai ales cînd eşti cu copiii după tine)

Cel mai simplu şi cel mai bun mod de a provoca furia unui neamţ este să traversezi drumul atunci cînd semaforul indică roşu. Rişti o amendă pentru traversare prin loc nepermis şi s-ar putea chiar să fii lovit de un vehicul în viteză, dar nimic nu te va pregăti pentru expresiile de dezaprobare care te aşteaptă pe partea cealaltă a drumului. Femei în vîrstă, musculoşi tatuaţi, muncitori în salopete, părinţi autoritari ţinînd în braţe copiii lor mici - toţi îşi vor exprima dezgustul şi indignarea faţă de tine, potrivit Matador.

Nu te holba la nemţi, chiar dacă ei se holbează la tine

Dacă privitul intens ar fi un sport olimpic, germanii ar cîştiga medalia de aur de fiecare dată. În locuri ca Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, holbatul la cineva este de-a dreptul ciudat. În Germania, holbatul este ceva la fel de natural ca mersul pe jos. Oamenii de aici nu se uita doar la tine, ei uita prin tine, din curiozitate, dar uneori şi critic. Important este să nu te superi şi să nu te holbezi înapoi, pentru că vei intra într-un război psihologic de uzură din care nu vei putea ieşi prea uşor.

Nu folosi cuvinte complicate în limba engleză pe care ei nu le înţeleg

Cei mai mulţi germani (de o anumită vîrstă) vorbesc foarte bine limba engleză, deşi cei mai mulţi străini nu vorbesc deloc germana. Cînd te afli în Germania, ţara cu unele dintre cele mai lungi cuvinte din lume (de exemplu, unul dintre cele mai SCURTE cuvinte din dicţionarul german este Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, care seamănă, pe scurt, "Nu"), nu încerca să epatezi folosind cuvinte englezeşti lungi şi complicate. Dacă nemţii fac un efort să vorbească cu tine în engleză, este politicos să foloseşti cuvinte uşor de înţeles.

Nu urina din picioare

Această regulă se aplică în cazul bărbaţilor (în mod evident), şi se bazează pe o anomalie culturala subtilă în Germania, unde bărbaţii tind să fac pipi stînd jos. Există chiar şi un nume pentru oamenii care fac acest lucru din picioare: sitzpinklers - adică cei care "stropesc în jur". Această regulă se aplică mai ales în situaţii domestice, cînd eşti invitat în vizită acasă la cineva, de exemplu. Nemţii nu fac nici ei stînd pe colac cînd se află în cluburi sau în toalete publice, dar la ei acasă, aceasta este o regulă de aur.

Nu spune că nu îţi place sparanghelul, mai ales dacă este alb

Germanii sunt - şi nu există nicio altă modalitate de a cataloga acest lucru - obsedaţi de sparanghel (spargel). Şi nu e vorba de varietatea verde, ci de sparanghelul alb, pe care restul lumii îl priveşte în general cu suspiciune. Sparaghelul alb este este consumat în Germania mai mult decît oriunde altundeva în lume, cu excepţia Elveţiei. De la sfîrşitul lunii aprilie, pînă la sfîrşitul lunii iunie, germanii mănîncă sparanghel zi şi noapte, la mic dejun, prînz şi cină. Restaurantele transformă meniurile lor într-o listă de reţete cu sparanghel. Deci, dacă eşti vreodată invitat la cină în timpul sezonului de spranghel, să nu spui cumva că nu îţi place această legumă fără gust, decît dacă vrei să te faci cît mai neplăcut cu putinţă.

Nu recicla aiurea

Germanii se ocupau cu reciclarea atunci cînd cei mai mulţi dintre noi încă învăţau cum să folosească degetele mari opozabile. Prin urmare, infrastructura lor de reciclare, rafinată în atîţia ani, are reguli foarte stricte care implică containere colorate pentru diferite forme de gunoi (plastic, metal, produse alimentare etc ). În afară de sistemele de reciclare care fac parte în mod inerent din fiecare gospodărie, vei găsi, de asemenea, containere mari verzi, albe şi maro pe stradă, care sunt folosite pentru sticlele colorate corespunzător. Foarte important: pune fiecare sticlă conform culorii de pe container, altfel vei atrage mînia oricărui neamţ care te vede!

Nu spune niciodată că nimeni din afara Germaniei nu a văzut "Cină pentru o persoană" (Dinner for one)

Să întrebi un german dacă ştie filmul Dinner For One este un mod garantat să-i faci ochii să se aprindă. Comedia britanică a avut un succes nebun în Germania,  şi de la începutul anilor '70 este difuzată constant de Anul Nou. Filmul nu a fost niciodată difuzat în Marea Britanie sau Statele Unite, doar de cîteva ori în Australia, şi de foarte puţine ori în alte ţări din Europa.

Nu le furaţi şezlongurile la plajă

Asta este o regulă pentru situaţia în care te întîlneşti cu nemţi în afara Germaniei. Nu se ştie exact de ce şi de unde a pornit totul, dar se pare că germanii sunt foarte, foarte sensibili cu privire la şezlongurile de pe plajă şi se enervează îngrozitor dacă cineva le ocupă locurile. Există chiar şi bancuri pe tema asta.

RTV.NET