GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE

Ce să NU faci cînd eşti în Cehia

Cele mai multe lucruri care îi enervează pe cehi se bazează pe realităţile dure pe care le-au trăit în perioada comunismului. Chiar dacă au trecut peste 20 de ani de la căderea comunismului, trecutul încă îi mai afectează pe cehi.

Nu te băga în faţă la coadă

Dacă vezi că se formează o coadă oriunde în Cehia, să nu îndrăzneşti să încerci să te bagi în faţă. În timpul comunismului, alimentele nu se găseau uşor în magazine, aşa că statul la coadă în  magazine era luat foarte în serios. Chiar ţinerea unui loc pentru un prieten va provoca unele comentarii furioase, potrivit Matador. Şi e nepoliticos.

Nu presupune că cehii sînt oameni deprimaţi

În unele locuri din lume există ideea că singura modalitate ca o persoană să fie fericită este să poarte un zîmbet permanent pe faţă. Nu este şi cazul cehilor, care sînt oameni pragmatici, şi nu le place să se manifeste în public. Nu presupune că toţi cehii sînt trişti, doar pentru că nu zîmbesc mereu.

Nu cataloga cehii ca fiind "est-europeni"

Cehii sînt din Europa Centrală. Capitala, Praga, este mai la vest decît Viena.

Nu le spune că sînt alcoolici

Cehii consumă mai multă bere pe cap de locuitor decît orice altă ţară, dar ţin la băutură extraordinar de bine. Un ceh te va bate la băutură în orice zi şi rar vei vedea un ceh beat pe stradă. În plus, berea este mai ieftină decît apa îmbuteliată, iar Cehia este o ţară foarte relaxată vizavi de consumul de alcool.

Nu îţi tăia blugii

Cehilor le plac blugii într-un mod aproape bizar şi îi poartă peste tot - la birou, la petreceri de lux, chiar şi la ocazii formale. Motivul pentru care atît de mulţi cehi sînt obsedaţi de blugi este că, şi ei, ca şi noi, nu au avut acces la o pereche de jeanşi decît foarte tîrziu. Aşa că orice "maltratare" a jeanşilor este privită cu suspiciune. 

Nu îi compara cu ruşii

Cehii sînt foarte sensibili la comparaţiile cu ruşii, mai ales că nu au nimic în comun cu ei. Ei confecţionează Marionete, nu păpuşi Matryoshka. Beau bere, nu vodcă. Bunicile sînt babičkas, nu babushkas. Cehii nu cunosc scrierea chirilică. Dacă mai aveţi nevoie de convingere, cehilor nu le plac ruşii pentru că sovieticii le-au invadat ţara cu tancuri în 1968.

RTV.NET