GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE

Ce să NU faci cînd te afli în Spania

În general, e destul de dificil să jigneşti un spaniol şi reuşeşti doar dacă încerci să faci asta în mod intenţionat. Cu toate acestea, este posibil să enervezi un spaniol în anumite circumstanţe, pe care ar fi bine să le ştii înainte de a călători în această ţară.

Nu îi înjura de mamă

Spaniolii nu înjură ca noi. Nu există niciun echivalent în limba spaniolă pentru "Du-te dracului". În schimb, majoritatea înjurăturilor invocă puritatea, sau lipsa acesteia, în ceea ce priveşte mamele. De exemplu, există înjurătura "fac ceva în laptele mamei care te-a născut", care este, uneori, scurtată la doar "lapte!", sau "fac ceva în kilometrul al paisprezecelea dintre coarnele tatălui tău încornorat", potrivit Matador.

Nu fi insensibil la identitatea lor etnică

Mulţi oameni nu ştiu acest lucru, dar există cel puţin patru limbi diferite vorbite în Spania: Castellano, care este ceea ce ştim noi ca fiind limba spaniolă, catalană, limba din Catalunya, zona din jurul Barcelonei, bască, limba din zona din jurul Bilbao şi San Sebastián, şi Gallego, limba din zona de Nord a Portugaliei. Toate aceste persoane se consideră cetăţeni ai propriei lor regiuni în primul rînd şi, cu excepţia castilienilor, ai Spaniei în al doilea rînd. De fapt, bascii şi catalanii încearcă foarte activ "să se separe de Spania". Fii foarte atent la orice generalizări despre Spania în funcţie de regiunea în care te afli.

Nu vorbi numai în engleză

Cînd ai posibilitatea să ţii minte cîteva fraze - chiar şi popularele "por favor" şi "gracias" - spaniolii vor face un efort să rostească cîteva cuvinte în limba engleză pentru a comunica cu tine. Dar dacă vorbeşti doar în limba engleză, fără să faci nici o încercare de a învăţa ceva, vei fi probabil respins şi considerat un turist lipsit de respect.

Nu conduce lent pe banda rapidă

Autostrăzile din Spania sînt mult mai bune faţă de acum cîţiva ani. Majoritatea drumurilor cu două benzi au şi o bandă de trecere. Dar e vai şi amar de cine conduce prea lent (de exemplu, cu mai puţin de 20 km / h peste limita de viteză), sau conduce lent pe banda rapidă atunci cînd nu face o depăşire.

Nu ţine cu echipa de fotbal a Barcelonei atunci cînd te afli într-un bar din Madrid

Şi vice-versa. Se spune că primele trei cuvinte pe care un copil spaniol le învaţă sînt Fútbol, Barça şi Real (Madrid). Cel puţin unul dintre ultimele două cuvinte este adesea precedat de "maldito sea", care înseamnă "să ardă în iad".

Nu îl menţiona pe Francisco Franco

Brutalul dictator a murit în 1975, dar partidul său este încă activ în Spania. Nu există vreun spaniol care să nu aibă o părere despre el. Cel mai bine este să eviţi subiectul dacă nu cunoşti persoanele cu care vorbeşti foarte bine.

Nu încerca să întrerupi discuţia

Oricine a fost vreodată într-un grup de spanioli ştie că ei nu aşteaptă ca cineva să termine de vorbit înainte de a vorbi ei înşişi. Dacă există patru spanioli dintr-un grup, vor vorbi toţi odată. Şi, pe măsură ce vorbesc, volumul creşte, deoarece fiecare încearcă să se facă auzit deasupra celorlalţi. De fapt, acest lucru nu-i va supăra pe spanioli, ci te va enerva pe tine, aşa că e bine să fii avizat.

Nu minimaliza cultura spaniolă

Francezii aveau o vorbă , "Africa începe de la Pirinei". Vorba era menită să fie cea mai mare insultă pentru spanioli. Poate că atunci cînd Franco a fost la putere (sau cînd maurii au fost la putere acum 500 de ani), francezii ar fi avut de ce să spună asta. Dar acum spaniolii sînt extrem de mîndri de apartenenţa lor europeană şi de moştenirea lor culturală, care se bazează foarte mult pe tradiţiile creştine, musulmane şi evreieşti. Nu încerca să le iei în rîs cultura, pentru că îi vei enerva foarte tare.

RTV.NET