GHENADI ABAŞKIN SAU SINDROMUL AMORALITĂŢII TOTALE

Autor: Vasili GAVRIŞ

“ĂN” continuă ciclul de materiale în cadrul proiectului “Nu e totuna” , consacrat celor mai actuale probleme din Republica Moldova. Tema articolelor noastre este sărăcia totală a populaţiei din Moldova. Care sînd cauzele ei? Este posibil să fie depăşită, or, după cum afirmă cinic ideologii pieţii, ea este parte componentă a sistemului economic modern? Însă sistemul e alcătuit din oameni. “ĂN” iarăşi încearcă să clarifice situaţia.

Aşadar, noua noastră investigaţie e despre faptul, cum, la dorinţă, poţi uşor să transformi într-o feudă personală o ţară întreagă, cu tot cu locuitorii ei, concomitent, mărindu-ţi averea.

Marele afacerist şi mare maestru al combinaţiilor Ostap Bender cunoştea patru metode relativ cinstite de a sustrage bani de la populaţie. De aceea a şi fost Mare. Directorul reprezentanţei Gazprom în Moldova, Ghenadi Abaşkin, cunoscut în anumite cercuri, se mulţumeşte cu nu prea multe, dar foarte eficiente metode. Într-adevăr, ce poate fi mai simplu, decît pur şi simplu să estorchezi bani, nefăcînd nimic, dar, în plus, să organizezi o reţea de firme-fantome, să te ocupi de contrabandă şi contrafacere?

Faţa ascunsă a regelui gazelor

Pregătind acest material, am discutat cu oameni care-l cunosc personal pe Abaşkin.

Gurile rele vorbesc că în timpul activităţii sale dl. Abaşkin provoca reacţii extreme de neordinare prin maniera de administrare a proceselor din business. Potrivit zvonurilor, deseori activităţile lui Abaşkin trezeau nedumerirea şi chiar dezaprobarea celor din jur. Se mai vorbeşte că dependenţa gravă de alcool şi comportamentul inadecvat în stare de ebrietate trezeau dezgustul şi dispreţul colectivului.

Unii explică “stranietăţile” lui Abaşkin prin traume morale latente, provocate de devierile psihice ale rudelor lui. Astfel, potrivit zvonurilor, fratele său este membru al unei secte oculte. Se mai spune că a figurat în mai multe dosare penale, dar nu a fost condamnat. Din simplu motiv că este un schizophrenic, care suferă de devieri paranoidale şi care a fost trimis în mod repetat la tratament forţat. Şi se mai spune că mătuşa dlui Abaşkin s-ar fi sinucis, iar maică-sa se află sub control psihiatric permanent.

De asemenea zvonuri e plin pămîntul. Dar specialiştii în asemenea cazuri avertizează: sînt toate motivele de a presupune că bolile psihice grave ale rudelor apropiate pot să se transmită parţial ca rezultat al bolilor genetice sau de cromozomi.

Desigur, toate acestea pot fi bîrfe şi zvonuri puse în circulaţie de “binevoitorii” lui Abaşkin. Însă comportamentul deseori inadecvat, zîmbetul rătăcit, privirea stranie, lipsa de concentraţie şi schimbarea bruscă a dispoziţiei constituie o confirmare indirectă a celor presupuse mai sus.

În ceea ce ţine de capacităţile profesionale – nici aici nu e totul în regulă. Astfel se vorbeşte despre lipsa cronică de organizare a dlui Abaşkin, despre incapacitatea de a organiza eficient lucrul, despre decizii controversate în management, şi, ca urmare – gradul de sabotare şi de respingere a unui astfel de şef capătă proporţii critice din partea colectivului.

Sub aripa Gazprom-ului

Acum să vorbim despre activitatea curentă a dlui Abaşkin în funcţia de director al reprezentanţei Gazprom în Moldova. Se povesteşte că aceasta are un caracter strict formal, şi constituie un paravan pentru a ascunde activităţi ilegale şi comportament amoral, cinism nedisimulat, depravare, destrăbălare şi dezmăţ.

Se vorbeşte că, folosind resursele administrative, cu ajutorul diferitelor trucuri birocratice, dl Abaşkin estorchează bani din toate sferele de activitate, cu care el, mai mult sau mai puţin, are tangenţe.

Potrivit zvonurilor, sumele lunare de bani, primite ilegal prin estorcări, depăşesc cîteva salarii ale dlui Abaşkin.

După unele date, dl Abaşkin, împreună cu soţia sa Natalia Patranika-Abaşkina şi feciorul Roman au constituit o reţea conspirativă de firme-fantome, prin care în Moldova, prin CONTRABANDĂ şi ILEGAL sînt aduse mărfuri de import, ocolind procedurile oficiale şi achitarea impozitelor. Ulterior, toată marfa contrafăcută este realizată printr-o reţea de buticuri şi magazine de modă, care aparţin clanului Abaşkin. Daunele de la activitatea de contrabandă şi eschivarea de la impozite prin folosirea firmelor-fantome constituie zeci de milioane de dolari SUA.

Despre „chestia” ceia

Potrivit zvonurilor, bolile ereditare şi devierile genetice, provocate de patologiile psihice ale rudelor apropiate au condus la faptul că dl Anaşkin a devenit… Da, este vorba despre o formă grea, latentă a homosexualităţii. Şi aceasta îl provoacă la acţiuni amorale şi fără precedent. Iată un exemplu. Din corespondenţa fratelui Bogaciov, care este frate cu Abaşkin, este clar că Ghenadi Aleksandrovici planifică construcţia unu hotel cu oficii pe locul imobilului din strada Kogălniceanu, 77-79, care-i aparţine. Se spune că sub acoperirea centrului de afaceri dl Abaşkin planifică edificarea unui bordel pentru homosexuali, pentru necesităţile personale şi organizarea traficului de homosexuali pe teritoriul CSI.

Iar acum vă propunem un extras din corespondenţa dlui Bogaciov.

“M-am întîlnit iarăşi cu Mihai, care administrază treburile din gospodăria lui Abaşkin. El a spus că Ghena planifică construcţia unui hotel cu oficii. Acolo, la primul etaj să fie un oficiu pentru organizaţia “Frăţia băieţilor din CSI”. Cu intrare separată şi centru de reabilitare (bordel – shelter, aszlum) pentru băieţii din toată Moldova , care au suferit prin raioane din cauza comportamentului obraznic, de asemenea care au înclinaţie spre pederastie. În acest centru de reabilitare vor activa jurişti şi psihologi, care îi vor ajuta pe aceşti băieţi să-şi găsească de lucru în Moldova, iar doritorii – să fie trimişi pentru înfiere în familii de homosexuali din ţară sau peste hotare. De asemenea, în hotelul cu cinci etaje vor fi multe apartamente, pe care Ghenadi propune să le dăm băieţilor, care au manifestat simpatie şi dragoste faţă de el, ca faţă de un prieten apropiat şi partener de relaţii sexuale şi sponsor.

Aici sînt mulţi băieţi, iar fiecare dintre ei este gata să devină amant şi prieten apropiat al lui Abaşkin, în speranţă să primească drept cadou un apartament sau o maşină. Un tînăr M….B…. (nik-name pe Odnoklassniki – A… M.., Chişinău, Moldova) care în fiecare zi e acolo şi comunică cu mine, caută de urgenţă un sponsor, pentru sex şi prietenie. De dorit – un om de afaceri bogat, cum e Abaşkin.

Mihai, administratorul lui Abaşkin, a cerut în regim de urgenţă să fie trimisă lui Ghena fotografia tînărului pe mail-ul său personal, ca să se poată sfătui cu Ghena şi să decidă ceva. Mihai spune că Ghena acum nu are băieţel pentru sex şi că are nevoie acută”.

Specialiştii în asemenea cazuri spun următoarele: pacientul e foarte periculos şi inadecvat, suferă de devieri psihice şi dependenţă alcoolică puternică. Dependenţa totală de alcool, de un mod de viaţă degradant şi desfrîu îl obligă să caute noi modalităţi ilegale de a se îmbogăţi pentru satisfacerea dorinţelor perverse.

Aşadar, cînd va ajunge funia la par?

Nota noastră: Ghenadi Abaşkin s-a născut la 25 octombrie 1964. În anul 1986 a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău, specialitatea automatica şi telemecanica. Din 1991 a lucrat în internet-compania “Relsoft Communication”. Din octombrie 2001 este membru al administraţiei “Moldovagaz”, responsabil de departamentele finanţe şi procurarea gazelor naturale. Din septembrie 2002 – interimar al preşedintelui de administrare, din decembrie 2002 pînă în iulie 2008 – preşedinte al administrării OAO Moldovagaz. Din 2009 – director al reprezentanţei Gazprom în Moldova.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40