GESTURI BANALE CARE-TI POT ADUCE AMENZI IN ROMANIA

Multă lume habar n-are că sînt interzise

Cine-ar fi zis că adunarea de plante medicinale din spaţiile publice sau hrănirea pisicilor fără stăpîn îţi poate aduce amenzi care pot ajunge la cîteva sute de lei? Şi deţinerea de animale de companie fără acordul vecinilor te poate lăsa cu mai puţini bani în buzunar. Dacă în legislaţia românească s-au strecurat cîteva anomalii care par incredibile, „regulamentele” oraşelor şi comunelor din ţară, stabilite de consiliile locale, abundă de astfel de taxe şi reguli aberante. Unul dintre oraşele care pare să aibă pedepse pentru orice este Bistriţa. Dovadă o stă regulamentul de bună gospodărire a municipiului, adoptat încă din anul 2009. Acesta reprezintă una dintre bazele care le permit poliţiştilor locali să amendeze aproape orice. Iată doar cîteva banale gesturi care-ţi pot aduce amenzi, dar şi al celor mai ciudate „obligaţii” pe care le au bistriţenii:

-         Puteţi fi amendat dacă nu v-aţi spălat geamurile sau dacă nu v-aţi înlocuit un geam spart.

-         Dacă deţineţi un magazin trebuie să aveţi la intrare un coş de gunoi, în caz contrar, puteţi fi amendat.

-         Dacă locuiţi la bloc şi vreţi zarzavaturi cultivate chiar de voi pe spaţiul verde din apropiere, luaţi-vă gîndul. Este interzisă cultivarea legumelor şi zarzavaturilor pe spaţiul verde.

-         Nu aveţi voie să întindeţi rufele la uscat afară, chiar dacă sîrmele folosite sînt practic lipite de geamul apartamentului vostru.

-         Chiar dacă locuiţi într-unul dintre cartierele Bistriţei, unde există gospodării şi animale, nu aveţi voie să vă ridicaţi toaletă din lemn, în fundul curţii, care să nu fie racordată la reţeaua de canalizare.

-         În Bistriţa nu ai voie să-ţi „expui” maşina spre vînzare pe domeniul public, nici măcar în parcări amenajate.

-         Dacă iarba de pe spaţiul verde arată ca în junglă nu ai voie să o coseşti, poţi fi amendat. Trebuie să aştepţi angajaţii de la Servicii Publice pentru a efectua aceste lucrări.

-         Nu ai voie să aduni plante medicinale de pe spaţiul verde. Luna trecută, un bistriţean a fost amendat cu cîteva sute de lei după ce a aduna plante „de leac” de pe spaţiul verde.

-         Una dintre obligaţiile bistriţenilor este să amplaseze jardiniere cu flori la ferestre, balcoane şi terase.

Pe baza buletinelor emise de Poliţia Locală Bistriţa şi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, Adevărul.ro a realizat un top al celor mai neaşteptate sancţiuni aplicate de cele două instituţii:

1. Femeie amendată pentru că a hrănit pisicile fără stăpîn. O bistriţeancă a fost amendată, după ce a hrănit de mai multe ori cîteva pisici fără stăpîn care pierdeau vremea în jurul blocului unde locuia. Amenda a fost aplicată de Poliţia Locală în 2016, după ce un bărbat a făcut mai multe sesizări, la care a şi ataşat fotografii cu vecina sa prinsă „în fapt”, în timp ce hrănea animalele. Bărbatul îşi motiva sesizările cu faptul că animalele i-ar fi distrus maşina parcată în faţa blocului.

2. Poliţia Locală a interzis cîinilor cu stăpîn să se plimbe pe spaţiul dintre blocuri, pe motiv că este spaţiu verde. Asta s-a întîmplat tot în 2016, cînd o bistriţeancă a făcut nenumărate plîngeri la Poliţia Locală, în care spunea că patrupedele nu doar că fac gălăgie în faţa geamului său, ci au tupeul să se plimbe pe spaţiul verde din faţa blocului. Cîinii nedisciplinaţi au fost, din fericire, doar avertizaţi

3. Sancţionată pentru că nu avea asupra sa carnetul de sănătate al căţeilor pe care îi plimba. S-a întîmplat în anul 2016, chiar în centrul istoric al Bistriţei. Proprietara animalelor a fost sancţionată pentru această „neglijenţă”.

4. Nu puţini au fost bistriţenii care au fost sancţionaţi de Poliţia Locală după ce au crescut cîini sau pisici în apartamente, fără a deţine acordul scris al vecinilor lor. Amenda în acest caz a fost de 200-300 de lei.

5. Un bistriţean s-a ales cu dosar penal, după ce a vrut să suprindă cîteva instantanee de la înălţime la un eveniment, folosindu-se de o dronă. Jandarmii au sesizat mai departe Curtea de Apel Cluj, întrucît exploatarea unui asemenea obiect, fără a poseda un certificat de înmatriculare/identificare şi o autorizaţie de navigabilitate, constituie o infracţiune.