Germanii vor sa dezvaluie care sunt tarile care trimit arme in Libia

Ministrul de Externe german, Heiko Maas, vrea să intensifice presiunea asupra ţărilor care încalcă embargoul asupra armelor impus Libiei şi cere ca numele lor să fie cunoscut „Nu ne putem abţine să nu facem cunoscute public aceste ţări (…). Disponibilitatea de a face acest lucru este în continuă creştere în UE”, a declarat el într-un interviu pentru dpa.

Uniunea Europeană a lansat o misiune navală de monitorizare a embargoului ONU asupra armelor, care este în vigoare de nouă ani. Supravegherea prin satelit permite urmărirea livrărilor de arme, dar pînă acum ele nu au fost stopate.

Informaţiile privind încălcarea embargoului sunt în prezent partajate numai cu Naţiunile Unite. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat recent că Turcia, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Rusia se numără printre ţările care trimit arme în ţara sfîşiată de război.

Pînă acum, UE s-a abţinut să critice în mod deschis aceste ţări.

„Cred că se va întîmpla şi aceasta”, a spus Maas, a cărui ţară preia de Miercuri Preşedinţia rotativă de şase luni a blocului comunitar.

Germania a jucat un rol de moderator în eforturile de soluţionare a conflictului, găzduind un summit internaţional la Berlin în Ianuarie.

Mai mulţi lideri mondiali au convenit la această reuniune să susţină embargoul asupra armelor, dar puţine schimbări au fost observate în practică.

Maas a declarat că Germania nu planifică în prezent un nou summit.

Libia, bogată în petrol, este în criză după o revoltă din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Muammar Gaddafi.

Ţările europene sunt dornice să rezolve conflictul pentru a opri fluxul de migranţi care ajung pe continent din ţara Nord-africană.