Germania si SUA fac apel la Ungaria sa nu limiteze libertatile fundamentale

Statele Unite au făcut Miercuri apel la Budapesta, unde premierul Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, să limiteze durata măsurilor excepţionale şi să nu aducă atingere „libertăţilor fundamentale”, în timp ce Germania a transmis că „principiile statului de drept” trebuie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria, potrivit AFP, scrie agerpres.

„În primul rînd, aş vrea să subliniez că UE este o comunitate de drepturi şi de valori”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Berlin, o purtătoare de cuvînt a Guvernului german, Ulrike Demmer,

„Valorile pe care Uniunea s-a fondat sunt, bineînţeles, respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, a subliniat această purtătoare de cuvînt a Guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

„UE nu poate funcţiona ca o comunitate de valori decît dacă toate (statele membre) respectă şi apără aceste valori”, a adăugat purtătoarea de cuvînt, ca răspuns la întrebări ale presei despre evoluţiile din Ungaria, pe care ea nu le-a menţionat explicit.

„Avem principii foarte clare privind statul de drept în UE, care trebuie respectate, bineînţeles, de toate statele membre”, a mai spus Ulrike Demmer.

„Toate statele membre ale UE sunt legitim hotărîte să facă faţă ameninţării pandemiei, dar în timp de criză statul de drept este de asemenea esenţial pentru reuşită”, a subliniat ea.

„Democraţia nu poate funcţiona fără media libere şi independente, principiul separării puterilor trebuie respectat, iar măsurile de protecţie a sănătăţii în această situaţie specială trebuie evaluate ţinînd cont de principiul proporţionalităţii”, a încheiat purtătoarea de cuvînt.

La Washington, întrebat de AFP în legătură cu situaţia din Ungaria, un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat a făcut apel la toate ţările „să evite să restrîngă nejustificat drepturile esenţiale ale omului şi libertăţile fundamentale, printre care posibilitatea ca presa liberă să informeze publicul în legătură cu subiectul crizei şi cu răspunsurile guvernamentale”.

Orice atingere adusă acestor drepturi şi libertăţi „ar submina încrederea opiniei publice în noi ca lideri, într-un moment în care avem mai mare nevoie ca oricînd de încredere”, a spus purtătorul de cuvînt.

El a subliniat că este nevoie de transparenţă în lupta împotriva pandemiei.

Conform diplomaţiei americane, „măsurile excepţionale trebuie să fie ţintite în gestionarea crizei legate de COVID-19”, iar puterile de urgenţă trebuie „limitate la durata necesară” pentru a combate pandemia şi „ridicate imediat după”.

Marţi, la o zi după votul din Parlamentul de la Budapesta care îi atribuia puteri aproape nelimitate lui Viktor Orban, Bruxellesul a atenţionat, fără a face referire explicit la Ungaria, că măsurile excepţionale adoptate împotriva coronavirusului trebuie să fie „strict proporţionale” şi „nu trebuie să dureze pe termen nedefinit”.

Premierul ungar naţional-conservator Viktor Orban a obţinut undă verde de la Parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe durată nedeterminată, pe motiv de luptă împotriva noului coronavirus.

Legea adoptată de Parlament introduce astfel o pedeapsă de pînă la cinci ani de închisoare pentru răspîndirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile Guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 Martie, fără a mai cere aprobarea Parlamentului.

În cadrul acestui regim, Guvernul poate „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta „sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor”, precum şi pentru a proteja economia.