GERMANIA SE ROAGA PENTRU REVENIREA RUSIEI IN G7

Reuniunea miniştrilor de externe G7 s-a terminat. Japonia a pregătit temeinic un tragic piar-show la Hirosima, atrăgînd atenţia opiniei publice. Pe acest fundal a rămas neauzit apelul Germaniei de a întoarce Rusia în G8. Nu e pentru prima dată. Încă din anul 2014 Berlinul insistă pe revenirea Rusiei la formatul G8.

Germania este sub presiunea stagnării economice şi a crizei imigranţilor. Din aceste motive încearcă cu orice preţ să îmbunătăţească mediul extern, în special relaţiile cu Rusia. Din cauza sancţiunilor economice reciproce, ambele părţi au suportat pierderi. Şi nu doar Germania, mai multe state europene vor să-şi amelioreze relaţiile cu Rusia şi să ridice sancţiunile. În plus, în chestiunile legate de securitate, sau de lupta cu terorismul, nu doar Germania, ci întreaga Europă are nevoie de Rusia.

Însă, fiind un aliat istoric şi fidel al SUA, Germania este nevoită să-şi coordoneze poziţiile cu Washingtonul. Berlinul, din păcate, nu poate scăpa de americani şi să soluţioneze problema relaţiilor cu Rusia în cadrul Europei. Iată de ce numai revenirea Rusiei în G8 va îmbunătăţi relaţiile ruso-europene şi va contribui la coordonarea intereselor dintre SUA, Rusia şi Europa.

Germania, spre deosebire de SUA, înţelege foarte bine că majoritatea problemelor globale nu pot fi soluţionate fără Rusia. Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a declarat deschis: „Nici un conflict internaţional modern nu poate fi soluţionat fără Moscova. Noi, cei din G7 trebuie să recunoaştem rolul constructiv al Rusiei şi să decidem cînd va reveni la G8”.

Armistiţiul din Ucraina, soluţionarea problemei Iran-ului, tratativele de pace în Siria, lupta comună cu terorismul – toate acestea ar fi fost imposibile fără participarea Rusiei. Şi nu doar Germania, ci şi SUA sînt nevoite să recunoască acest lucru.

Încă un motiv serios e că G7 pierde influenţa asupra ordinii mondiale. În plus, G7 nu este un grup deschis şi transparent, ci, după cum i-a botezat presa germană „şapte oameni neajutoraţi”.

Anume din această cauză Germania insistă pe revenirea Rusiei la G8. Nu doar pentru coordonarea politicilor între SUA, UE şi Rusia, ci pentru a reda pondere politică grupului G7, cu Rusia – G8.

După Xinhua, China