GERMANIA NU SE TEME SA COLABOREZE CU RUSIA

Ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, declară că politica țării sale față de Rusia trebuie revizuită. Berlinul conștientizează faptul că isteriile anti-rusești sînt artificiale, în mare parte bazate pe falsuri. De aceea, nu se teme să colaboreze cu Moscova. Rusia este prea importantă pentru Germania.

Se presupune că noua politică Est-Europeană (Neue Europeische Ostpolitik, NEO) va cuprinde o arie geografică mai extinsă, incluzînd țările din Est membre ale UE, țările din Balcani, Rusia și Asia Mijlocie. La baza noii politici stă încercarea de a ajusta interesele germane la relațiile cu țările Europei centrale, pe de o parte, și cu Rusia pe de altă parte.

Germania caută o formulă politică în care ar coexista atît critica față de Rusia (necesară doar politicienilor nemți), cît și colaborarea cît mai largă. Pentru că Rusia e prea importantă pentru securitatea internațională în legătură cu acțiunile ei din Orientul apropiat, pentru lupta cu terorismul, pentru statutul ei de putere nucleară, precum și statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Rusia, de asemenea, este o piață imensă pentru mărfurile germane. În anul 2016 schimbul de mărfuri a atins cifra de 25,7 miliarde de euro. Investițiile germane directe și indirecte în anul 2016 au ajuns la 19,1 miliarde de euro, mai mult cu 20% față de anul 2015. Pentru Germania, care este cel mai mare consumator de gaze din Europa, livrările rusești sînt indispensabile. În anul 2017 importul de gaze în Germania a constituit 53,44 miliarde de metri cubi. Iar construcția gazoductului ”Nord Stream 2 ”, care a fost susținută de guvernul rus și cel german, va permite mărirea volumului de gaze.

Țările Parteneriatului Estic, de asemenea, constituie o provocare pentru politica externă a Germaniei. Pe de o parte, Berlinul vrea să dezvolte colaborarea cu statele care au semnat Acordul de schimb, Georgia, Moldova și Ucraina. Pe de altă parte, Germania evită declarațiile politice despre extinderea Uniunii Europene, pentru a nu dăuna relațiilor cu Rusia.

După Advance, Croația