Germania, mai prudenta fată de imigranti

De Maiziere amenință cu restricționarea vizelor pentru oficialii statelor africane care refuză să-și repatrieze cetățenii

Ministru de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a pledat Luni, în marja reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, pentru înăsprirea regimului de vize pentru oficialii statelor africane și din alte țări care refuză repatrierea imigranților sosiți ilegal în Europa, transmit Reuters și DPA.

„Dacă un stat nu este dispus să își ia înapoi propriii cetățeni, atunci ar trebui să ia în considerare că politica de vize care permite călătoriile în Europa poate nu va mai fi la fel de generoasă ca pînă acum nici pentru conducerile acestor țări”, a afirmat ministrul german, într-o declarație de presă.

Potrivit DPA, propunerea lui Thomas de Maiziere ar fi fost primită cu o „mare aprobare” de omologii săi din UE.

„Pentru a stimula disponibilitatea de repatriere a țărilor de origine, trebuie să punem toate ouăle pe care le avem în coșul de negociere. Și un astfel de ou este și politica de vize”, a declarat ministrul, citat de DPA.

Potrivit cifrelor Comisiei Europene, numai 40% dintre migranții fără drept de ședere sunt repatriați anual în țările de origine sau în statul UE prin care au intrat pe teritoriul Uniunii.

Guvernele europene sunt tot mai iritate de refuzul unor state africane sau asiatice de a-și repatria cetățenii care nu întrunesc criteriile pentru statutul de refugiat, dar care adeseori își distrug documentele de identitate pentru a îngreuna deportarea.